Een van de snelst groeiende niet-bancaire financiële instellingen in Kenia sluit zich aan bij Mintos

Mwananchi – een van de meest populaire spelers op de markt in Kenia sluit zich aan bij Mintos en biedt mogelijkheden om te beleggen in autoleningen. Beleggers kunnen een netto jaarrendement van maximaal 12% verwachten voor leningen genoteerd in euro. 

Mwananchi Credit Ltd is een microfinancieringsbedrijf dat een reeks financiële oplossingen op maat biedt aan zijn klanten om het hoofd te bieden aan cashflow problemen. Hier worden zowel particulieren als kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) mee geconfronteerd.

Beleggers bij Mintos kunnen beleggen in autoleningen – het kernproduct van het bedrijf. Het voertuig dient als onderpand voor de autoleningen en meestal bedraagt de lening rond 30%-50% van de geschatte waarde van het verpande voertuig. Dit betekent dat zelfs als de kredietnemer niet betaalt, de onbetaalde hoofdsom met een aantrekkelijke marge kan worden teruggevorderd. De markt voor tweedehands auto’s is zeer actief in Kenia en in de meeste gevallen is het mogelijk de auto binnen 30 dagen te verkopen en het geleende bedrag terug te krijgen.

Aanvankelijk startte Mwananchi op 15 april 2010 onder de naam Mwananchi Microlink Ltd. Op 10 januari 2012 werd de naam veranderd in Mwananchi Credit Limited. De netto kredietportefeuille van het bedrijf is uitgegroeid tot € 8,7 miljoen en vanaf januari 2020 heeft het een totaal van 3 415 klanten opgebouwd en meer dan 6 870 leningen verstrekt. Het gemiddelde geleende bedrag is € 5 800 met een gemiddelde looptijd van 10 maanden. 

Mwananchi Credit is naar schatting een van de meest populaire spelers in de alternatieve kredietsector. Het bedrijf is van plan om uit te breiden door middel van het ontwikkelen van nieuwe producten en het openen van nieuwe vestigingen in het hele land. Het doel van de uitbreiding is om 6000 nieuwe klanten te werven en 6 nieuwe vestigingen te openen in 2020. Ze hebben een mobiele app gelanceerd en zijn bezig met het digitaliseren van hun diensten. Mwananchi zal later ook andere leningproducten toevoegen aan hun portefeuille. 

Mwananchi op Mintos

Mwananchi heeft op Mintos een beoordeling “B” gekregen. Beleggers kunnen een netto jaarlijks rendement van maximaal 12% verwachten. 

Bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van klanten, houdt het bedrijf rekening met hun kredietgeschiedenis en het vermogen om terugbetalingen te verrichten. De kredietgeschiedenis wordt gecontroleerd door de terugbetalingen van eerdere leningen te bekijken en door controles bij het Credit Reference Bureau uit te voeren om na te gaan of de klant een negatieve vermelding heeft. Het bedrijf past ook een mechanisme toe die de kredietscore van de potentiële klanten kan bepalen.

Het bedrijf houdt een belang van 10% in elke lening en alle leningen hebben een terugkoopgarantie.

Klik hier om de leningen van Mwananchi op de primaire markt te bekijken. Als je Auto Invest gebruikt, vergeet dan niet de instellingen van je portefeuille aan te passen.

Delen:

Wil je iets delen?

Stel vragen, deel je mening en discussieer met andere beleggers in onze community.

community-banner