Financiële resultaten 2019 en bedrijfsupdate van Finko Group

Financiële resultaten

Finko Group is een technologiegedreven online en offline kredietverstrekker die actief is op meerdere markten wereldwijd. Het is de grootste kredietverstrekker op het platform van Mintos. Het bedrijf heeft een omzet van meer dan € 136 miljoen met een aanzienlijke groei in het voorgaande jaar. De nettowinst van Finko Group bedroeg € 17,6 miljoen in 2019.

In 2019 rondde Finko Group het proces af om al haar merken die actief zijn op verschillende markten onder te brengen onder één enkele entiteit. Ondersteund door de sterke prestaties op alle markten waar de groep actief is, heeft de groep in totaal voor 366 miljoen euro aan leningen verstrekt aan haar klanten. Dit komt neer op een stijging van 90% (173 miljoen euro) ten opzichte van 2018. Als gevolg daarvan bereikte de netto kredietportefeuille van Finko Group aan het einde van het jaar 86 miljoen euro, een stijging van 40 miljoen euro (88%) in vergelijking met het voorgaande jaar.

De winst van Finko Group voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill (EBITDA) bereikte een bedrag van € 35,8 miljoen, een stijging van 404% vergeleken met de € 7,1 miljoen het voorgaande jaar. Dit vertaalt zich in een aanzienlijk verbeterde EBITDA marge van 26%.

“2019 is sinds de oprichting ons meest winstgevende jaar en we staan er goed voor om verder te groeien. We zijn blijven investeren in onze IT en risicobeheer en versterkten onze voetafdruk in alle landen waar we actief zijn. Door onze datagedreven aanpak en ons ervaren data science team heeft Finko Group een omvangrijke, goed presterende en winstgevende kredietportefeuille op kunnen bouwen. Mede door gebruik te maken van geavanceerde technologische oplossingen. Het is duidelijk dat de huidige verspreiding van het Covid-19 virus een kortetermijneffect zal hebben op onze bedrijfsactiviteiten, maar we hebben een alomvattend noodplan opgezet om alle nadelige effecten te verminderen”, zegt Janis Pizics, CEO van de Finko Group.

Groepsgarantie

We kondigen graag aan dat, na het verenigen van alle merken, Finko Group nu een groepsgarantie biedt voor alle leningen die zijn verstrekt onder de overkoepelende organisatie Finko Group. Dit betekent dat vanaf nu JSC Finko Group, de uiteindelijke moedermaatschappij van de bedrijven die onder Finko Group vallen, de volledige verplichting heeft om betalingen aan beleggers bij Mintos te voldoen. Dit heeft betrekking op leningen verstrekt door een van de bedrijven die onder Finko Group vallen. De overeenkomst tussen Finko Group en Mintos werd begin maart 2020 ondertekend.

Betalingen in behandeling

Finko Group is momenteel de grootste kredietverstrekker bij Mintos en heeft voor meer dan € 97 miljoen aan leningen op het platform staan. Een portefeuille van een dergelijke omvang kan soms leiden tot aanzienlijke variaties in de wekelijkse verrekeningen met Mintos. In combinatie met relatief lange grensoverschrijdende transacties en valutaomzettingen, zijn betalingen van sommige beleggingen lang in behandeling. Finko Group is er al in geslaagd effectieve maatregelen te nemen om dit probleem te minimaliseren. De gemiddelde periode van betalingen in behandeling is de afgelopen week afgenomen van tien naar vijf dagen en zal naar verwachting tot nul blijven dalen. In deze periode is meer dan € 7 miljoen van Finko Group naar Mintos overgedragen om de betalingen die in behandeling zijn te dekken.

Update Covid-19 virus

Net als bij andere bedrijven over de hele wereld, worden de activiteiten van Finko Group beïnvloed door de verspreiding van Covid-19 en de daaropvolgende overheidsmaatregelen. Finko Group werkt al enkele weken actief aan een noodplan voor elk van haar bedrijven om ervoor te zorgen dat alle activiteiten indien nodig op afstand kunnen worden uitgevoerd. Finko Group neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van al haar 1276 werknemers. Alle maatregelen die door de WHO worden vereist en ondersteund, zijn toegepast. Finko Group zal de situatie blijven volgen en beleggers bij Mintos op de hoogte houden van alle Covid-19 gerelateerde ontwikkelingen in elk van de landen waarin het actief is. Een potentiële toename van de vraag naar consumentenleningen is te verwachten, maar om de goede financiële gezondheid van de huidige kredietportefeuille van Finko Group te behouden, zal de onderneming extra maatregelen nemen om de kredietwaardigheid van klanten te beoordelen.

Toekomstplannen

Finko Group is van plan om in 2020 haar winstgevende groei voort te zetten door uit te breiden naar nieuwe regio’s op de bestaande markten, nieuwe producten aan te bieden en loyaliteitsprogramma’s te ontwikkelen. Er zal veel aandacht worden besteed aan de diversificatie van financieringsbronnen. In maart lanceerde de groep een private obligatie-uitgifte die naar verwachting eind april zal worden gevolgd door een openbare obligatie-uitgifte. Finko Group zal de ontwikkelingen met betrekking tot de Covid-19 pandemie nauwlettend blijven volgen en haar activiteiten dienovereenkomstig aanpassen.

Finko Group

Finko Group heeft leningen op Mintos geplaatst vanuit vijf van zijn markten – Georgië, Armenië, Moldavië, Rusland en Oekraïne. Dit bestrijkt een totale bevolking van ongeveer 195,5 miljoen mensen. Op deze markten heeft de groep 1,5 miljoen geregistreerde gebruikers en meer dan 600 000 actieve klanten. Finko Group biedt klanten twee producten aan: leningen met eenmalige betaling en leningen op afbetaling. Tot op heden heeft de groep in totaal 600 miljoen euro aan leningen verstrekt. Het hoofdkantoor van Finko Group is gevestigd in Riga, Letland, en de groep heeft in totaal 1276 werknemers in dienst.

Delen:

Wil je iets delen?

Stel vragen, deel je mening en discussieer met andere beleggers in onze community.

community-banner