ID Finance splitst activiteiten op in twee groepen – ID Finance en IDF Eurasia

ID Finance heeft besloten om met ingang van 19.03.2020 haar activiteiten in twee groepen op te splitsen:

  • ID Finance – leningen uit Spanje en Mexico;
  • IDF Eurasia – leningen uit Kazachstan.

Vanaf 19.03.2020 worden beide groepen afzonderlijk vermeld op Mintos als onafhankelijke kredietverstrekker. De Auto Invest voorkeuren van beleggers worden automatisch gewijzigd naar alle 3 de landen. Om een van de twee groepen uit te sluiten, moeten beleggers hun Auto Invest instellingen handmatig bijwerken.

De reden voor de splitsing

ID Finance is tot deze beslissing gekomen, omdat ID Finance en IDF Eurasia sterk verschillen in de mate van ontwikkeling en in het potentieel van hun respectieve markten. Ze hebben ook verschillende strategieën.

IDF Eurasia heeft een gevestigde en ontwikkelde onderneming in Rusland en Kazachstan, met een aanzienlijk marktaandeel. De nettowinst van IDF Eurasia bedroeg ongeveer € 12 miljoen in 2018. IDF Eurasia heeft op de beurs van Moskou BB+ obligaties uitgegeven. Ook in de komende drie jaar plant IDF Eurasia een beursgang.

ID Finance bevindt zich nog in een vroeger stadium van ontwikkeling. ID Finance ervaart een veel snellere groeidynamiek en marktpenetratie, hoewel het potentieel nog moet worden gerealiseerd. De verwachte groei van deze groep overtreft die van IDF Eurasia. ID Finance overweegt ook het vooruitzicht van een beursgang – in september 2019 werd het bedrijf geselecteerd door Euronext, eigenaar van de beurs van Parijs, voor het programma dat zich richt op het voorbereiden van technologiebedrijven op hun potentiële beursgang.

Plannen voor de toekomst

ID Finance is van plan om zich in 2020 te concentreren op het versterken van haar positie in de landen waar het momenteel actief is, het vergroten van de kredietportefeuille, het uitbreiden van het klantenbestand en het ontwikkelen van nieuwe producten.

De Spaanse, Braziliaanse en Mexicaanse markt behoren tot de meest veelbelovende ter wereld, omdat er een constante vraag naar leningen is waar niet aan wordt voldaan door lokale spelers op de markt. De totale omvang van deze markten wordt geschat op ongeveer € 90 miljard. ID Finance overweegt ook de mogelijkheid om de markt in Colombia en de Verenigde Staten te betreden. Het algemene doel van het bedrijf is om de nummer één alternatieve kredietverstrekker in Latijns-Amerika te worden.

ID Finance verwacht haar bedrijfsprestaties in 2020 opnieuw te verdubbelen. Het plan is om een omzet van € 174 miljoen en een winst van € 22 miljoen te behalen.

IDF Eurasia wil in 2020 haar eigen diversificatiestrategie volgen door de huidige marge en leiderschapspositie te behouden en belangrijke indicatoren, zoals marktaandeel, de portefeuille van verstrekte leningen en winsten, op te bouwen. IDF Eurasia verwacht in 2020 voor € 365 miljoen aan leningen te verstrekken, wat een groei van 1,7x is vergeleken met 2019. Het bedrijf is ook van plan om dit jaar de nettowinst te verdubbelen. IDF Eurasia wil profiteren van haar klantenbestand dat op dit moment 7,86 miljoen geregistreerde gebruikers bedraagt.

Over het bedrijf

ID Finance werd in 2012 opgericht met de lancering van het eerste project, een Russische online kredietservice genaamd Moneyman. In 2014 betrad het bedrijf de markt in Kazachstan. Met de uitbreiding van het bedrijf in 2015, betrad het de Europese markt via respectievelijk Spanje en Polen, en vervolgens Brazilië en Mexico, in 2016 en 2017.

ID Finance begon in 2017 met het plaatsen van leningen op Mintos. In eerste instantie kregen beleggers de mogelijkheid om te beleggen in leningen verstrekt in Spanje. Naarmate het bedrijf snel uitbreidde, werden vergelijkbare mogelijkheden toegevoegd voor leningen verstrekt in Kazachstan en Mexico.

ID Finance is een zich snel ontwikkelend hightechbedrijf met aanzienlijke erkenning in de sector:

  • Kreeg de naam ‘Fintech startup om te volgen in 2020’ van Sifted
  • Snelst groeiende Spaanse en Top3 fintech in de FT 1000 Europe lijst
  • Staat op de 50e plaats van de Inc 5000 Europe
  • Staat op de TechScale200 – een lijst met de meest veelbelovende technologiebedrijven van Europa
  • Bracht een verhoging van het kapitaal tot stand met een record van € 5,4 miljoen op Crowdcube

De activa van ID Finance in Spanje lieten voor 2019 uitzonderlijke resultaten zien. Volgens de voorlopige, nog niet geauditeerde financiële gegevens, bereikte de Spaanse onderneming in 2019 een omzet van € 49 miljoen, tweemaal groter dan in 2018. Het bedrijfsresultaat was vijf keer zo groot. In 2018 behaalde Spanje break-even op het niveau van het netto inkomen en in 2019 verdubbelde het bedrijf en nam de winstgevendheid toe tot 7,3% van de omzet.

Voor IDF Eurasia bedroeg het totale bedrag aan verstrekte leningen in 2019 € 214 miljoen, wat 17% meer is dan in 2018. De netto kredietportefeuille bereikte € 80,2 miljoen, met een jaar op jaar groei van 46%. De nettowinst van het bedrijf bedroeg meer dan € 9,6 miljoen.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie over ID Finance of IDF Eurasia de presentaties van beide bedrijven.

Delen:

Wil je iets delen?

Stel vragen, deel je mening en discussieer met andere beleggers in onze community.

community-banner