IuteCredit Group rapporteert een sterk 2019

Het Estse internationale fintechbedrijf IuteCredit Group verhoogde het volume van zijn verstrekte leningen met 86% en eindigde het jaar 2019 met EUR 152 miljoen. Het toegenomen volume is het resultaat van innovatieve technische oplossingen die de risicobeoordeling voor leningen versnellen.

Technologische groei

Volgens de CEO van IuteCredit Europe, Tarmo Sild, zijn bijna alle financiële indicatoren van de groep in het jaar 2019 aanzienlijk gestegen. Het volume aan leningen dat werd verstrekt in vijf verschillende landen steeg van EUR 82 miljoen naar EUR 152 miljoen, de rentebaten stegen bijna 108%, van EUR 22,6 miljoen naar EUR 47,0 miljoen. Ook steeg de EBITDA van de groep met 56,2% tot EUR 20,2 miljoen. De nettowinst van IuteCredit steeg deze periode tot EUR 8,4 miljoen.

“De groei wordt gedreven door slimme technologie en een klantenservice van hoog niveau. Hightechbedrijven zijn tegenwoordig niets nieuws meer. De sleutel tot succes is het vermogen om een persoonlijke klantenservice te behouden, zelfs wanneer een aanzienlijk deel van het werk door machines wordt gedaan”, legt Sild uit en voegt eraan toe dat als bedrijf uit Estland het succesverhaal van e-Estland waarop het bedrijf zich berust, ook veel helpt.

De situatie voor vergunningen in Kosovo
Tarmo Sild is van mening dat het besluit van de toezichthouder van 6 december 2019 om de vergunning van het bedrijf in Kosovo voor microfinanciering in te trekken en de lokale dochteronderneming IuteCredit Kosovo onmiddellijk op te heffen, onwettig was en uiteindelijk op adequate wijze zal worden hersteld. “De situatie in Kosovo blijft omstreden, hoewel wij ervoor zorgen dat dit geen afleiding veroorzaakt voor het management van de groep. We richten ons op een winstgevende groei van het bedrijf”, verklaarde hij.

Op dit moment heeft IuteCredit Group de zaak Kosovo voorgelegd aan het Internationale Gerechtshof dat de zaak op internationale gronden probeert op te lossen. De zaak Kosovo heeft het bedrijf luteCredit Group het laatste kwartaal van 2019 met EUR 5,2 miljoen beïnvloed.

Vooruitzichten voor 2020

IuteCredit streeft ernaar om in 2020 het volume van de verstrekte leningen met meer dan EUR 210 miljoen te laten stijgen en het aantal klanten tot 300 000 te laten groeien. Dit komt overeen met een totale omzet van minimaal EUR 70 miljoen. “Om deze resultaten te bereiken, zullen we helpen de competentie van onze teams te vergroten, om gegevens te analyseren en alle mogelijkheden van ons technische platform te benutten. Daarnaast geloven we in goede klantrelaties – klanten blijven bij ons en blijven bij ons terugkomen, omdat de voordelen en de ervaring die ze met IuteCredit hebben, aansluiten bij hun behoeften en verwachtingen”, legt Sild uit.

“Een andere belangrijke ontwikkeling voor ons is het feit dat IuteCredit actief is in twee nieuwe landen in de groep. We verwachten hierdoor in de komende periodes een snelle groei in nieuwe markten – zowel in Bulgarije als in Bosnië en Herzegovina. Bovendien dragen onze productinnovaties niet alleen bij aan een snelle en gemakkelijke aanvraag van leningen, maar ook aan nieuwe voordelen voor onze klanten. We zijn er trots op dat we het eerste financiële bedrijf in Macedonië zijn dat debetkaarten van MasterCard aanbiedt”, legt Sild uit. Het volledige rapport voor 12M/2019 en vooruitzichten voor 2020 is hier beschikbaar.

Over de huidige marktsituatie

CEO van luteCredit Tarmo Sild: “We hebben te maken met een ongekende wereldwijde pandemie. Dit betekent dat we ons aanpassen, samen met onze klanten en partners. Op dit moment richten we ons voornamelijk op de aflossingen en op bestaande klanten. Thuiswerken is de nieuwe norm geworden. De economische activiteit neemt af.  We zien veranderingen op de markten van Albanië, Moldavië, Macedonië, Bosnië en Bulgarije, omdat de lokale autoriteiten proberen deze zeer dynamische situatie het hoofd te bieden en gegeven de omstandigheden het best mogelijke resultaat te bereiken.  Het is redelijk om te zeggen dat alle industrieën en landen hierop reageren en wachten op wat er hierna zal gebeuren. Wij zijn er klaar voor, dankzij de ervaring van onze teams, de continue processen die we hebben en de verwachting dat klanten uiteindelijk hun leningen zullen terugbetalen”.

Over IuteCredit

IuteCredit is gevestigd in Estland en is een internationaal microkrediet en fintechbedrijf dat zich vooral richt op leningen op afbetaling, waaronder autoleningen. De gemiddelde looptijd van een lening is 18 maanden. IuteCredit is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf voor microfinanciering in Europa, met EUR 100 miljoen op de balans en meer dan 200 000 actieve klanten. Het bedrijf trekt financiële middelen aan via beursgenoteerde obligaties die aan de beurs van Frankfurt zijn genoteerd.

IuteCredit is ook actief in Moldavië, Noord-Macedonië, Albanië, Bulgarije en Bosnië & Herzegovina.

Om de leningen van IuteCredit uit verschillende landen te verkrijgen, kunnen beleggers in leningen beleggen die verstrekt zijn door IuteCredit Albanië, Moldavië of Macedonië. De terugbetaling aan beleggers bij Mintos is afhankelijk van de betalingen van de kredietnemer.

Delen:

Wil je iets delen?

Stel vragen, deel je mening en discussieer met andere beleggers in onze community.

community-banner