Mintos 2021 Jaaroverzicht

We hebben grote prestaties geleverd bij Mintos in 2021, wat geleid heeft tot een hoop transformerende veranderingen – voor ons, de beleggingscategorie leningen, en de bredere alternatieve financieringsmarkt. Belangrijk is dat veel beleggers zich bij ons hebben aangesloten op deze reis, waarvoor we ongelooflijk dankbaar zijn.

Laten we even terugblikken op Mintos’ mijlpalen van 2021 .

Aanhoudende groei

Volgens Martins Valters, mede-oprichter, COO & CFO van Mintos, “in 2021 hebben we vooral gewerkt aan regelgeving-gerelateerde doelstellingen in onze teams die ongeveer 1 500 taken hebben volbracht op deze lange reis waardoor onze beleggingsonderneming een licentie heeft kunnen bemachtigen. We zijn er trots op dat dit Mintos initiatief een nieuwe standaard heeft gezet voor op lening gebaseerde beleggingsplatformen omdat het hebben van EU gedefinieerde licenties beleggers een veiligere investeringsomgeving biedt. Tegelijkertijd heeft het ook een nieuwe koers uitgezet voor de bestaande en potentiële spelers in onze markt, door ons te beschermen tegen negatieve sentimenten veroorzaakt door degenen die een snelle winst willen maken door het vertrouwen van de beleggers te schenden, het vertrouwen dat we door de jaren heen hebben opgebouwd.”

Martins legt uit dat, hoewel het team diep betrokken was bij het managen van al deze taken, het platform ook organisch bleef groeien. “We zagen bijna 100 000 nieuwe investeerders zich registreren op Mintos in 2021, en onze uitstaande investeringsniveaus stegen voortdurend gedurende het jaar, en kwamen dicht bij de pre-pandemische niveaus in december van dit jaar. In 2021 werd in totaal € 1,7 miljard geïnvesteerd in leningen op Mintos, wat meer was dan het jaar ervoor – wat onze kracht aangeeft, en aantoont dat Mintos nog steeds de marktleider is van op leningen gebaseerde beleggingsplatformen in Europa.”

Belangrijke Mintos Mijlpalen

 We hebben een licentie verkregen

In augustus 2021 hebben wij een essentiële stap gezet om het platform bij uitstek te worden voor particuliere beleggers door  licenties voor beleggingsondernemingen en elektronisch-geldinstellingen te verkrijgen.

Wij zijn de activaklasse leningen blijven optimaliseren

Wij hebben gewerkt aan de overgang naar de nieuwe financiële instrumenten Notes die beleggers in staat zal stellen in leningen te beleggen in een volledig gereguleerde omgeving.

We hebben innovatieve partnerschappen opgezet

Mintos werkt nu samen met Nasdaq CSD voor de ontwikkeling van de API-oplossing voor het uitgeven van ISIN-codes voor Notes. De nieuwe dienst is de eerste in zijn soort in de Baltische regio en een van de eerste in Europa.

Wij zochten naar nieuwe manieren om beleggers te helpen hun vermogen op de lange termijn op te bouwen

We hebben het concept afgerond en gebruikerstests uitgevoerd voor onze nieuwe productaanbod ETF’s. Houd dit jaar de toevoeging van ETF’s op het Mintos-platform in de gaten!

Een jaar van economische veerkracht

Wat de bredere beleggingsmarkt betreft, legt Janis Pranevics, Hoofd Partnerships bij Mintos, uit dat “hoewel de COVID-19-golven in 2021 wereldwijd de boventoon voerden, zij een milder groot effect hadden op de macro-economie en geen enkele impact op de financiële markten. Mensen en industrieën hebben zich aangepast aan het leven in deze pandemie. Hoewel het negatieve effect sterker was in sectoren die rechtstreeks verband houden met vrije tijd en reizen, presteerde ongeveer 90% van de wereldeconomie zoals in normale omstandigheden. De consumenten hebben weer vertrouwen gekregen in hun belangrijkste functie, namelijk geld uitgeven, wat er rechtstreeks toe heeft geleid dat mensen weer zijn gaan lenen. Aangezien het vermogen van kredietnemers om leningen terug te betalen stabiliseerde, was dit voor kredietverstrekkers een geweldig jaar, waarin de kwaliteit van de leningenportefeuilles terugkeerde naar de niveaus van voor de pandemie. Bij de evaluatie van de portefeuilles van onze klanten zagen we bijvoorbeeld een trend van nieuwe uitgiften en gezonde winstgevendheid.”

Janis vermeldt ook dat ondanks de opkomende Omicron variant, de financiële markten nieuwe records blijven zetten, wat de algemene trend volgt van het terugkeren naar een normale dynamiek. Als het gaat om de kredietverstrekkers op Mintos, zegt Janis “we zagen een trend die zich in de laatste kalendermaanden van elk jaar herhaalt – mensen lenen meer en er is een groter aanbod van leningen op het platform.”

Onvermoeibare terugvorderingen

Wat de teruggevorderingen betreft, verklaart incassomanager Dmitry Amelin, dat het team tevreden is over de vooruitgang die in 2021 is geboekt – vooral met de middelen van beleggers en Mintos die om verschillende redenen verschuldigd zijn door kredietverstrekkers die de terugbetalingen niet op tijd hebben verwerkt.

“Het feit dat we ongeveer 50% van het risico hebben teruggewonnen, is slechts het topje van de ijsberg, waar duizenden werkuren in vergaderingen, onderhandelingen, voorstellen en uitvoering achter zitten. Wat onze aanpak van dit soort zaken betreft, is de cruciale eerste stap het beoordelen van de onderliggende problemen, zodat we de beste volgende stappen kunnen kiezen. In moeilijke tijden beoordelen we meestal opnieuw de bestuurskracht van deze kredietverlenende bedrijven, omdat die van nature anders is dan in normale tijden.”

Dmitry vermeldt dat over het algemeen een volledig herstel werd bereikt met 5 ondernemingen: Aforti, Iute Kosovo, Peachy, Akulaku, en Kredit 24. “Alle succesvol afgesloten zaken waren in de eerste plaats gebaseerd op het vermogen van de bedrijven om terugbetalingen te kunnen doen en, even belangrijk, op de bereidheid tot eerlijke en transparante communicatie met de managementteams van de kredietverstrekkers. Een van onze meest opvallende gevallen was Kredit 24. Zij hadden een uitdagende situatie, maar toch hebben we een succesvolle afsluiting bereikt dankzij de uitstekende communicatie en de bereidheid om oplossingen uit te werken met Mintos,” zei Dmitry.

Hij gaf hiervoor een voorbeeld. “Hoewel wij met Aforti meermaals tot een herstructureringsoplossing zijn gekomen, heeft het gebrek aan bereidheid om de overeenkomst op te volgen ons ertoe aangezet een gerechtelijke procedure op te starten, wat resulteerde in de succesvolle afsluiting van de Aforti-zaak”.

Volgens Dmitry zijn de meest uitdagende zaken op dit moment waarschijnlijk AlexCredit en Getbucks Botswana, en Zambia. “De liquidatie van Cashwagon is nog gaande, dus we wachten op nieuwe ontwikkelingen in die zaak. Ondertussen hebben we ook een proces opgestart met Dziesiatka Finanse, en we verwachten nieuwe ontwikkelingen in de komende periode”.

Hij voegde eraan toe dat we regelmatige terugbetalingen zien van Capital Service, Monego en Finko Oekraïne en Armenië, en dat ExpressCredit Zambia het ook goed doet.

“Een rechtszaak is altijd onze laatste keuze, maar we schrikken niet terug voor juridische procedures als we ervan overtuigd zij dat dit nodig is om de belangen van onze beleggers en ons bedrijf te beschermen,” stelde Dmitry vast.

Wat is jouw Mintos verhaal?

We zijn verheugd om een exclusieve toevoeging aan onze app te hebben gelanceerd: de Mintos Recap 2021. We hebben unieke verhalen gemaakt voor elke belegger op Mintos, met een samenvatting van de beleggingsreizen in 2021 en benadrukten spannende feiten en prestaties. Niet alleen is dit een uitstekende manier voor beleggers om hun vooruitgang op Mintos te zien, maar het kan hen ook helpen bij het stellen van beleggingsdoelen voor 2022.

Ga naar de Mintos app om je verhaal te bekijken! Als je die nog niet hebt, dan kun je hem downloaden van de App Store of van Google Play.

We hebben 22 Mintos truien om weg te geven aan beleggers die hun Mintos Recap 2021 verhalen delen op Facebook, Instagram, of Twitter. Het enige wat je hoeft te doen is Mintos te volgen op het sociale netwerk dat je gebruikt om te delen, het Mintos profiel te taggen, en de hashtag #MintosRecap2021 toe te voegen. Als alternatief, als je de inhoud privé deelt, kun je ons een screenshot van je post op Instagram of Facebook rechtstreeks sturen. Beleggers hebben tot 23:59 CET op 5 januari 2022 om deel te nemen. De winnaars worden willekeurig gekozen.

We willen nogmaals iedereen bedanken die ons heeft bijgestaan op deze ongelooflijke reis, en we wensen iedereen een voorspoedig nieuw jaar!

Delen:

Wil je iets delen?

Stel vragen, deel je mening en discussieer met andere beleggers in onze community.

community-banner