Mintos is op weg om een gereguleerd platform

Mintos on the way to become a regulated marketplace for investing in loans

Eerder dit jaar heeft Mintos zowel een licentie voor beleggingsonderneming als een licentie voor instelling voor elektronisch geld aangevraagd. De implementatie van verschillende wijzigingen met betrekking op de verwachte licenties komt nu dichterbij en daarom laten we graag weten hoe de wijziging naar een gereguleerd platform van invloed zal zijn op beleggers.

Belangrijke wijzigingen

  • Mintos zal nieuw beleid en kaders voor beleggen invoeren in overeenstemming met de regelgeving
  • Beleggers zullen twee aparte rekeningen hebben voor beleggen en betalen
  • Er zal een geschiktheids- en passendheidstoets zijn voor beleggers
  • Leningen op Mintos zullen worden omgezet in financiële instrumenten die gekoppeld zijn aan leningen
  • Onderliggende risico’s van beleggen in leningen zullen nog steeds aanwezig zijn

Focus op de bescherming van de middelen en rechten van beleggers

Door een gereguleerd platform , willen we een duidelijk beleid, kaders voor beleggen en prospectussen introduceren, die de operationele risico’s van het platform zullen verminderen en het niveau van transparantie verder zullen vergroten.

We geloven dat dit een stap is in de richting van een toekomst waarin leningen net zo gebruikelijk zijn om in te beleggen als aandelen, ETF’s en obligaties.

De bescherming die we zullen bieden, komt in drie vormen:

1. Meer zekerheid voor de middelen van beleggers

Beleggers zullen gemakkelijker toegang en meer controle hebben over hun geld bij Mintos door het hebben van twee aparte rekeningen – een voor beleggen (zoals nu) en een voor betalingen en een Mintos debetkaart (in de toekomst). Beide rekeningen zullen worden gereguleerd onder speciale EU-regelgeving: MiFID II voor beleggingsrekeningen en PSD2 voor betaalrekeningen, evenals onderworpen aan de vereiste om het geld van de klanten op een aparte rekening bij een EU-bank aan te houden.

Een ander belangrijk onderdeel van de verbeterde beveiliging zal een door de staat gegarandeerd systeem voor de bescherming van beleggers zijn. Dit systeem garandeert tot 20 000 euro per belegger in gevallen waarin en indien Mintos als dienstverlener in gebreke blijft of in kritieke situaties verkeert. We zullen met meer details komen over welke potentiële problemen wel en welke niet worden gedekt en wanneer en hoe het systeem actief zal worden.

Beleggers moeten er rekening mee houden dat, ondanks dat Mintos een gereguleerd platform wordt, de onderliggende risico’s van beleggen in leningen nog steeds aanwezig zullen zijn.

2. Wijziging in de structuur van beleggingen

Hoewel er voor beleggers bij Mintos niets significant zal veranderen, zal de opzet van de structuur van producten wel veranderen. Dit betekent dat Mintos met elke kredietverstrekker een nieuwe opzet zal creëren en implementeren in overeenstemming met de regelgeving.

Nieuwe financiële instrumenten die zijn gekoppeld aan leningen en zoals het er nu naar uit ziet het label Mintos Loan Notes krijgen, zullen geleidelijk de huidige overeenkomst van opdracht met kredietverstrekkers vervangen. Deze zullen voor transparantere kasstromen van terugbetalingen van kredietnemers zorgen en Mintos meer invloed geven om de belangen van beleggers in geval van problemen te beschermen.

3. Verbeterde interne controleprocessen

Since the end of 2018, Mintos has allocated a significant amount of resources to create and strengthen internal control processes, anti-money laundering prevention measures being one of the few to mention. The Know Your Customer (KYC) requirements for Mintos investors remain one of our priorities to offer a safe space for investing. To be ready to run operations as a regulated marketplace, Mintos has further invested in the development of these internal controls.

Also, Mintos will be operating under the EU regulatory framework for investment firms and under the supervision of the Financial and Capital Market Commission (FCMC). In practical terms, it means the operations of Mintos will be subject to regular reviews by the FCMC, making sure all processes are in line with EU well-established regulations like 5th AML Directive, MiFID II, Prospectus Regulation, as well as many others.

Het toetsen van de kennis en ervaring van beleggers

We zijn ook begonnen met de voorbereiding van gedragsregels – beoordelingen of een gekozen belegging geschikt en passend is voor de kennis, ervaring, financiële situatie en beleggingsdoelen van de belegger.

We zullen twee beoordelingen hebben:

  • Passendheidstoets – gebruikt voor handmatig en automatisch beleggen om de kennis en ervaring van beleggers te beoordelen. Wanneer de toets niet gehaald wordt, dan kunnen beleggers met een waarschuwing beleggen.
  • Geschiktheidstoets – gebruikt voor Mintos strategieën om de financiële situatie, beleggingsdoelen en kennis en ervaring van beleggers te beoordelen. Wanneer de toets niet gehaald wordt, dan zijn sommige van de beleggingsstrategieën mogelijk niet beschikbaar om te beleggen wanneer deze niet geschikt zijn voor de belegger.

Het gebruik van dergelijke toetsen zal ons helpen om beleggingsproducten te kunnen aanbieden die zijn afgestemd op het ervaringsniveau van de belegger en om degenen die pas beginnen met het beleggen in leningen te beschermen. Het huidige plan is om in oktober 2020 met de implementatie hiervan te beginnen.

We sturen binnenkort meer updates, dus blijf op de hoogte.

Delen:

Wil je iets delen?

Stel vragen, deel je mening en discussieer met andere beleggers in onze community.

community-banner