Wat zijn ETF’s?

In deze gids geven we je een duidelijk en beknopt inzicht in Exchange-Traded Funds (ETF’s) en hoe Mintos een praktische benadering van beleggen biedt. Of je nu voor het eerst met ETF’s te maken hebt of een doorgewinterde belegger bent, ons doel is om je de kennis en tools te geven die je nodig hebt om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen.

ETF's begrijpen

Een exchange-traded fund, ook wel ETF genoemd, is een type beleggingsfonds dat je op een beurs kunt verhandelen. ETF’s bieden een gemakkelijke manier om te beleggen in een gediversifieerde portefeuille van activa, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen.

Stel dat je wilt beleggen in technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft en Google. In plaats van de aandelen van elk bedrijf afzonderlijk te kopen, kun je beleggen in een technologie-ETF. Deze aanpak is eenvoudiger en biedt meer gediversifieerde beleggingsopties, want een technologie-ETF bevat deze, en nog veel meer technologiegerelateerde aandelen. Door de verschillende technologieaandelen in één fonds te bundelen, wordt het beleggingsproces gestroomlijnd, waardoor het nog kosteneffectiever wordt om een gediversifieerde portefeuille aan te houden.

ETF’s hebben in de afgelopen jaren een opmerkelijke groei in het beleggingslandschap doorgemaakt. Volgens onderzoek van iShares, vertegenwoordigen ETF’s nu een aanzienlijk deel van de aandelenactiva, goed voor 12,7% in de VS, 8,5% in Europa, en 4,4% in Azië-Pacific. Deze gegevens onderstrepen het toenemende belang van ETF’s in de wereldwijde beleggingsarena.1

ETF’s volgen de prestaties van een specifieke index, grondstof, obligatie of groep activa. ETF’s onderscheiden zich echter doordat ETF’s net als gewone aandelen gedurende de handelsdag verhandeld worden op de beurzen.

Het belangrijkste voordeel van ETF’s is niet alleen in hun vermogen om beleggers een gediversifieerde blootstelling aan een breed scale van activa te bieden, maar ook hun kosteneffectiviteit en verbeterde liquiditeit.

In tegenstelling tot fondsen die actief beheerd worden, volgen ETF’s gewoonlijk een index (passief beheer), met lagere beheerkosten als resultaat. Deze lagere kosten vertalen zich direct in een hoger rendement voor beleggers.

Je ETF’s zijn, ongeacht waar je ze koopt, onderhevig aan de Total Expense Ration (TER). De TER wordt in rekening gebracht door de aanbieder van de ETF (zoals bijvoorbeeld Vanguard of Blackrock), doorgaans een financiële instelling of beleggingsmaatschappij, die het fonds creëert en beheert. Deze standaardvergoeding omvat de kosten die gepaard gaan met het runnen van de ETF, zoals beheerkosten, administratiekosten en verschillende operationele kosten.

Deze vergoeding wordt afgetrokken van de totale activa van de ETF, wat van invloed is op het totale rendement dat je van je belegging ontvangt. De TER is een fundamenteel aspect van ETF-beleggingen en wordt consequent toegepast op alle handelsplatformen en markten.

Daarnaast bieden veel ETF’s het voordeel van accumulatie, met automatische herbelegging van dividend. Deze functie stelt beleggers in staat om op efficiënte wijze hun posities te vergroten zonder extra transactiekosten, waardoor de kosteneffectiviteit van ETF-beleggingen verder toeneemt.

De combinatie van deze factoren — diversificatie, lagere kosten, liquiditeit en herbelegging van dividend — maakt ETF’s tot een aantrekkelijke keuze voor een breed spectrum van beleggers.

Voor- en nadelen van ETF's

ETF’s bieden een reeks voor- en nadelen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de portefeuille van een belegger. In deze discussie gaan we dieper in op de belangrijkste voor- en nadelen van ETF’s en belichten we waarom ze zo een prominente plaats hebben gekregen in de financiële wereld.

Voordelen

 1. Diversificatie: ETF’s houden doorgaans een gediversifieerde portefeuille van activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of andere financiële instrumenten. Door middel van deze diversificatie wordt het risico over verschillende activa gespreid. Bovendien bieden ETF’s diverse beleggingsopties, die een spectrum van activaklassen en strategieën bestrijken. Beleggers kunnen hierdoor hun beleggingen afstemmen op specifieke sectoren, regio’s of thema’s.
 2. Lage TER’s: ETF’s hebben vaak lagere TER’s in vergelijking met actief beheerde fondsen, waardoor ze kosteneffectieve beleggingsopties zijn.

Stel dat je €10 000 in een ETF belegt met een TER van 0,1% en nog eens €10 000 in een beleggingsfonds met een TER van 1%. In de loop van een jaar zou de ETF je €10 aan vergoedingen kosten, terwijl het beleggingsfonds je €100 zou kosten. Door voor de ETF te kiezen, kun je jaarlijks €90 aan kosten besparen, die na verloop van tijd oplopen.

 1. Liquiditeit: ETF-aandelen kunnen op beurzen gekocht en verkocht worden tegen marktprijzen gedurende de hele handelsdag. Dit biedt beleggers flexibiliteit en liquiditeit.
 2. Transparantie: ETF’s maken hun posities regelmatig bekend, zodat beleggers de activa die zij bezitten binnen het fonds kunnen zien. Deze transparantie helpt beleggers om weloverwogen beslissingen te nemen.
 3. Fiscale efficiëntie: ETF’s zijn zo gestructureerd dat ze tot fiscale efficiëntie kunnen leiden, waardoor de belastingdruk op beleggers mogelijk wordt verlaagd.
 4. Afstemming op marktprestaties: ETF’s bieden een kosteneffectieve, passieve beheeraanpak voor beleggers die zich op de markt- of sectorprestaties willen afstemmen. Door indexen passief te volgen elimineren ETF’s de complexiteit en kosten die gepaard gaan met actief beheer. Met deze strategie kunnen beleggers deelnemen aan markttrends zonder zich bezig te houden met aandelenselectie of markttiming.

Nadelen:

 1. Makelaarscommissies: hoewel ETF’s lage kostenratio’s hebben, kunnen de makelaarscommissies die tijdens het kopen en verkopen worden gemaakt de totale beleggingskosten doen oplopen, in tegenstelling tot beleggingsfondsen die dergelijke kosten niet hebben maar wel hogere kostenratio’s. Evenzo brengen directe beleggingen zoals individuele aandelen verschillende kostenstructuren met zich mee, inclusief mogelijke makelaarscommissies, zonder kostenratio’s, waardoor makelaarscommissies een belangrijke overweging zijn voor zowel ETF- als aandelenbeleggers.
 2. Tracking error: sommige ETF’s volgen hun onderliggende index mogelijk niet perfect als gevolg van factoren zoals beheerkosten en handelskosten, wat kan leiden tot een tracking error.

Een ETF is ontworpen om een specifieke index te volgen, zoals de S&P 500. Vanwege factoren zoals beheerkosten en handelskosten komen de prestaties van de ETF mogelijk echter niet perfect overeen met de prestaties van de index. Als de index bijvoorbeeld met 10% stijgt, kan de ETF met 9,8% stijgen. Dit kleine verschil is de tracking error.

 1. Beperkt actief beheer: de meeste ETF’s volgen passief een index, waardoor de mogelijkheid voor actief beheer en aandelenselectie wordt beperkt.
 2. Potentiële premie of korting: ETF’s kunnen tegen een premie of korting worden verhandeld ten opzichte van hun intrinsieke waarde (net asset value, NAV), wat het gevolg kan zijn van marktsentiment of liquiditeitsproblemen. Doorgaans worden ETF’s zeer dicht bij hun NAV verhandeld, vooral in tijden van hoge marktvolatiliteit of lage liquiditeit. In tegenstelling tot beleggingsfondsen, die eenmaal per dag tegen hun NAV worden verhandeld, worden ETF’s gedurende de hele handelsdag op aandelenbeurzen verhandeld tegen marktprijzen. Deze marktprijzen kunnen op basis van vraag en aanbod schommelen.
 3. Dividendbelasting: dividendbelasting is de belasting op inkomsten die beleggers ontvangen uit hun beleggingen. Hoewel ETF’s fiscaal efficiënt kunnen zijn, is het nog steeds mogelijk dat beleggers te maken krijgen met fiscale gevolgen op dividenden, afhankelijk van hun fiscale rechtsgebied.
 4. Bied-laatspread: de bied-laatspread, die het verschil weergeeft tussen de koop- (bied-) en verkoopprijzen (laatprijzen) van een ETF, kan van invloed zijn op de handelskosten, vooral voor ETF’s die minder liquide zijn. Hoewel ETF’s over het algemeen bekend staan om hun liquiditeit, kunnen minder liquide ETF’s bredere bied-laatspreads hebben, wat mogelijk kan leiden tot hogere handelskosten voor beleggers in die specifieke ETF’s.

Soorten ETF's

De aanwezigheid van diverse ETF’s komt voort uit de unieke behoeften en doelstellingen van beleggers. Met verschillende financiële doelen, risicotoleranties en beleggingshorizons zijn ETF’s ontworpen om aan deze individuele voorkeuren tegemoet te komen en bieden ze een veelzijdige set van instrumenten voor het samenstellen van goed afgeronde portefeuilles.

Naam van de ETF

Kenmerken

Aandelen ETF’s

Aandelen-ETF’s wijzen hun activa voornamelijk toe aan aandelen, waardoor ze een geschikte keuze zijn voor beleggers die blootstelling willen verkrijgen aan uitgebreide marktindices, bepaalde sectoren, industrieën of landen.

Deze fondsen bieden de mogelijkheid voor vermogensgroei en kunnen ook dividenden uitkeren, afhankelijk van de onderliggende activa binnen de ETF.

Vastrentende ETF’s (ook bekend als obligatie-ETF’s)

Vastrentende ETF’s richten zich op obligaties en bieden beleggers regelmatige rentebetalingen en kapitaalbehoud. Deze fondsen bieden een manier voor diversificatie binnen het domein van vastrentende activa en omvatten verschillende soorten obligaties zoals staatsobligaties, bedrijfsobligaties en gemeentelijke obligaties.

Grondstoffen ETF’s

Grondstoffen ETF’s volgen de prestaties van fysieke grondstoffen zoals goud, olie of landbouwproducten. Ze bieden blootstelling aan tastbare activa en kunnen fungeren als een afdekking tegen inflatie, waardoor ze aantrekkelijk zijn tijdens economische onzekerheden.

Valuta ETF’s

Valuta ETF’s concentreren zich op valutamarkten en stellen beleggers in staat om te speculeren op of zich in te dekken tegen valutabewegingen. Deze ETF’s hebben meestal te maken met valutaparen en bieden een manier om valuta’s te verhandelen zonder een traditionele forex-rekening te openen.

Multi-asset ETF’s

Multi-asset ETF’s bevatten een mix van verschillende activaklassen zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Ze zijn bedoeld om een gediversifieerde, alles-in-een-oplossing te bieden voor beleggers met verschillende risicoprofielen, waardoor de samenstelling van de portefeuille wordt vereenvoudigd.

Alternatieve ETF’s

Alternatieve ETF’s beleggen in niet-traditionele activa zoals hedgefondsen of private equity. Ze bieden diversificatievoordelen en een lage correlatie met conventionele beleggingen, waardoor het totale portefeuillerisico mogelijk wordt verminderd.

Duurzame ETF’s

Duurzame ETF’s zijn gericht op bedrijven met sterke ESG-praktijken (Environmental, Social en Governance). Zij vormen een subset van aandelen-ETF’s, maar de selectiecriteria zijn gericht op bedrijven die voldoen aan ESG-normen. Beleggers en instellingen stemmen hun financiële strategieën af op het gebied van milieu, de maatschappij en goed bestuur, als afspiegeling van een grotere maatschappelijke ommezwaai richting duurzaamheid en ethisch gedrag. Met deze ETF’s kunnen beleggers hun portefeuilles afstemmen op hun persoonlijke waarden.

Hoe ETF's te kopen

ETF’s worden gewoonlijk via een makelaar gekocht, die als tussenpersoon fungeert tussen beleggers en ETF’s. Een effectenrekening is je toegangspoort tot ETF-beleggingen en je hebt de keuze om te kiezen uit online makelaarsplatforms of om te kiezen voor een meer traditionele, persoonlijke makelaarsdienst. Neem, om het meeste uit je ETF-beleggingen te halen, het volgende in overweging:

 • Beleggingsdoelstellingen: bepaal je beleggingsdoelen — of het nu gaat om groei op lange termijn, inkomsten genereren of het volgen van een specifieke strategie.
 • Portefeuillediversificatie: kies ETF’s die aansluiten bij jouw beleggingsstrategie en helpen het risico effectief over je portefeuille te spreiden.
 • Marktonderzoek: volg en onderzoek voortdurend marktontwikkelingen die van invloed zouden kunnen zijn op je ETF-beleggingen.
 • Regelmatige portefeuillebeoordeling: beoordeel periodiek de prestaties van je portefeuille en breng, indien nodig aanpassingen aan om op koers te blijven met je doelstellingen.
 • Selectie van makelaars: kies je makelaar zorgvuldig en houd rekening met factoren zoals vergoedingen, beschikbare ETF’s en de kwaliteit van de service en tools die ze bieden.

Met Mintos Core ETF nemen we het werk uit handen voor onze beleggers. We begrijpen dat het lastig kan zijn om door de wereld van ETF’s te navigeren met duizenden opties om uit te kiezen. Daarom hebben we het initiatief genomen om je beleggingstraject te vereenvoudigen en je een naadloze manier te bieden om je portefeuille op te bouwen.

Mintos Core ETF is ontworpen om de complexiteit van ETF-selectie te elimineren. Met Mintos Core ETF krijg je niet alleen gemak; je krijgt toegang tot een zorgvuldig samengestelde portefeuille van ETF’s met lage kosten die verschillende activaklassen en regio’s omvatten. Onze toewijding aan dynamisch herbalanceren zorgt ervoor dat je portefeuille op koers blijft met je langetermijndoelstellingen, terwijl de fiscale gevolgen tot een minimum worden beperkt.

Beleggingen beginnen vanaf slechts €50, zonder commissies. Geniet van de vrijheid om op elk moment te beleggen of verkopen, zonder verborgen kosten.

Lees meer over Mintos Core ETF’s

1 Deze informatie is vanaf december 2023 toegankelijk en weerspiegelt mogelijk niet de meest recente updates of cijfers. We raden aan om de meest recente gegevens te verifiëren voordat je beslissingen neemt of conclusies trekt.

Delen:

Wil je iets delen?

Stel vragen, deel je mening en discussieer met andere beleggers in onze community.

community-banner