Eleving Group neto portfelis 2023 Q2 sasniedz 295 milj. eiro

Eleving Group ir paziņojusi 2023. gada pirmā pusgada rezultātus. Uzņēmums ir sniedzis šādu darbības un finanšu informāciju:

Eleving Group ieņēmumi 2023. gada 2. ceturksnī sasniedza 90,6 miljonus eiro. Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti veidoja 25,2 miljonus eiro, kas ir par 7,2% vairāk nekā 2022. gada sešos mēnešos. To veicināja kreditēšana motociklu taksometru segmentā Austrumāfrikā un nomas un abonēšanas produktu apjoma palielināšanās Baltijā.

Tradicionālie bomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sasniedza 34 miljonus eiro, kas ir par 7,9% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada. Attiecīgo ieņēmumu pieaugumu galvenokārt noteica portfeļa pieaugums Rumānijā un lielākajā daļā citu Grupas tirgu. Tikmēr patēriņa finansēšanas produkti pirmā pusgada ieņēmumu kopējā apjomā veidoja 27,6 miljonus eiro jeb par 11% mazāk nekā aizvadītā gada pirmajos sešos mēnešos. Negatīvo ieņēmumu dinamiku noteica galvenokārt Ukrainas portfeļa samazināšanās, jo ieņēmumi visos citos patēriņa finanšu tirgos attiecīgajā laika posmā palielinājās.

Eleving Group peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) pārskata periodā sasniedza 36,1 miljonus eiro, salīdzinājumā ar 30,7 miljoniem eiro pirms gada, savukārt koriģētā neto peļņa pirms valūtas kursa svārstību ietekmes sastādīja 13,6 miljonus eiro, kas ir par 4,6 miljoniem eiro vairāk nekā pirmajos sešos mēnešos 2022. gadā.

Bizness Baltijas valstīs, neskaitot Primero operācijas, sastāda 18,5% no Eleving Group kopējā neto portfeļa. Apjoma ziņā lielāko daļu no Baltijas valstīm veido Lietuvas portfelis (30,3 miljoni eiro), kam seko Latvijas portfelis (12,9 miljoni eiro) un Igaunijas portfelis ar 11,3 miljoniem eiro.

"Rezultāti liecina, ka Eleving Group ir veiksmīgi pildījis savus solījumus un realizējis stratēģiju, 2023. gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzot augstus efektivitātes un rentabilitātes rādītājus. Pēdējo 12 mēnešu laikā uzņēmums piekopa konservatīvāku taktiku un vairāk koncentrējās uz riska izvērtēšanas procesu uzlabošanu un portfeļa kvalitāti, ar nolūku kāpināt biznesa efektivitāti. Tā rezultātā Grupas neto kredītportfelis saglabājās stabilā līmenī, bet galvenie darbības un efektivitātes rādītāji turpināja uzlaboties.

Pirmajos sešos mēnešos novērojām, ka klienti mūsu ES un Āfrikas tirgos saskarās ar inflācijas izraisītām finanšu grūtībām, kas ietekmēja viņu saistību izpildes disciplīnu. Tomēr šai tendencei nebija būtiskas ietekmes uz Grupas portfeli, jo iepriekšējos 12 mēnešos uzņēmums koncentrējās uz stingrāku riska parakstīšanas politiku, lielāku klientu avansa maksājumu apmēru, kā arī parādu piedziņas instrumentu pilnveidošanu. Neraugoties uz izaicinājumiem globālajā ekonomikā, tas uzņēmumam ļāva samazināt aizdevumu portfeļa vērtības samazināšanās izmaksas salīdzinājumā ar 2022. gadu. Grupa ir apņēmusies arī turpmāk saglabāt nemainīgu stratēģisko virzienu, kas saskaņā ar pārskatīto cenu politiku, turpmākajos ceturkšņos nodrošinās labus rezultātus, neraugoties uz ekonomisko apstākļu izmaiņām,"

komentē Modestas Sudnius, Eleving Group izpilddirektors.

Jūlija sākumā Eleving Group paziņoja, ka tā ir pārņemusi EC Finance Group, integrējot un apvienojot abu uzņēmumu kapitālu. EC Finance Group, kas plašāk pazīstama ar produktu zīmolu ExpressCredit, ir patēriņa finanšu pakalpojumu sniedzējs, kas darbojas četrās Subsahāras reģiona valstīs. Darījuma rezultātā Eleving Group pārņēma uzņēmuma aktīvus, meitasuzņēmumus un klientu portfeli, kā arī palielināja EC Finance Group pašu kapitālu.

"Otrajā ceturksnī liela uzmanība tika pievērsta Grupas kapitāla piesaistes stratēģijas izpildei un plāniem globālajos kapitāla tirgos. Kopā ar partneriem aktīvi strādājam pie jaunas obligāciju emisijas kampaņas, ko plānots īstenot šī gada otrajā pusē. Vienlaikus turpinām darbu arī pie vietējo obligāciju emitēšanas Grupas valstu līmenī un citu finansējuma avotu apguves.

Reitingu aģentūra Fitch apstiprināja Eleving Group B- reitingu ar stabilu nākotnes perspektīvu, un to mums ir izdevies saglabāt esošajā līmenī jau trešo gadu pēc kārtas, neraugoties uz izaicinājumiem, ko nesa Covid-19 pandēmija, karš Ukrainā un pārmaiņas pasaules ekonomikā. Fitch atzinīgi novērtēja faktu, ka Eleving Group ir izpildījis savus solījumus un veiksmīgi turpinājis parādu sloga samazināšanu, vēl vairāk uzlabojot bruto parāda attiecību pret pašu kapitālu (23 Q1 beigās: 5,1x; 2021. gada beigās: 7,7x). Vēl viens pozitīvais aspekts ir saglabātā rentabilitāte, galvenokārt pateicoties augsta ienesīguma produktiem un lielākoties pieejamajam finansējumam ar fiksētu procentu likmi. Turklāt Eleving Group veiksmīgi absorbēja negatīvo ietekmi, ko radīja portfeļa norakstīšana Ukrainā un biznesa apjoma samazināšana Baltkrievijā. Tas liecina par Grupas portfeļa vispārējo kvalitāti un tā augstajām spējām ģenerēt pozitīvu naudas plūsmu. Trešais faktors, ko atzīmēja Fitch, ir stabila Grupas finansējuma struktūra, kuras pamatā atrodas eiroobligācijas 150 milj. eiro apmērā ar dzēšanas termiņu tikai 2026. gadā, kā arī elastīga kapitāla pieejamība Mintos platformā. Šis reitings ir būtisks apliecinājums mūsu pieņemtās stratēģijas stabilitātei un kvalitātei,"

papildina Māris Kreics, Eleving Group finanšu direktors.

2. ceturkšņa beigas iezīmē pirmo pilno gadu, kopš Latvijā uzsākta Eleving Group elektrisko automobiļu koplietošanas produkta OX Drive darbība. Pirmajā gadā tika gūti vairāk nekā pusmiljona eiro ieņēmumi un, izmantojot OX Drive e-mobilitātes pakalpojumu, klienti nobrauca vairāk nekā 2 miljonus kilometru. Arī transportlīdzekļu parks kopš darbības uzsākšanas ir palielinājies divas reizes un pārsniedzis 100 transportlīdzekļu slieksni. Grupa plāno līdz 2023. gada beigām dubultot esošo transportlīdzekļu parku.

Skatīt neauditētos 2023 Q2 finanšu rezultātus

Par Eleving Group

2012. gadā Latvijā dibinātā Eleving Group Mintos platformai pievienojās 2015. gadā, sākotnēji investīcijām piedāvājot aizdevumus no Latvijas. Šajā laikā grupa Mintos platformā ir izvietojusi 15 valstīs izsniegtus aizdevumus, pārstāvot Baltijas valstis, kā arī Centrālo, Austrumu un Dienvidaustrumu Eiropu. Uzņēmums darbojas arī Kaukāzā, Centrālāzijā un Austrumāfrikā. Līdz šim uzņēmums aizdevumos ir izsniedzis vairāk nekā 1,35 miljardus eiro, un tā neto kredītportfelis ir gandrīz 290 miljoni eiro.
Daži Eleving Group un Mintos kapitāla investori pārklājas.

Dalies:

Vēlies ko teikt?

Uzdod jautājumus, dalies ar viedokli un diskutē ar citiem investoriem mūsu Kopienā.

community-banner