Jak fungují platby po splatnosti

Informace o jednotlivých případech plateb po splatnosti naleznete ve svém účtu Mintos, kde Vás také budeme informovat o probíhajících případech. Na stejné stránce si také u každého případu můžete zobrazit měsíční přehled získaných prostředků.

Ve většině případů je příčina plateb po splatnosti pouze dočasná – je například potřeba provést dodatečnou kontrolu ze strany banky provádějící danou platbu. Problém je obvykle zanedlouho vyřešen a platba se vrátí do normálního režimu bez dalších komplikací.

Statusy úvěrových společností

Úvěrové společnosti mohou mít na Mintosu přiděleny následující statusy: aktivní, po splatnosti (dočasný případ) a po splatnosti (déle trvající případ).

Úvěrová společnost je na Mintosu aktivní, pokud úvěrové listy kryté jejími úvěry jsou dostupné na Primárním trhu a nemají platby ve zpracování déle než 7 dní po splatnosti.

Platby ve zpracování, které se zpozdí o 7 dní a více, se pak stávají platbami po splatnosti. Platby po splatnosti rozdělujeme na dočasné případy a déle trvající případy.

Dočasné případy plateb po splatnosti

Dočasné případy plateb po splatnosti vznikají, když se platby v rámci obvyklého procesu vypořádání zpozdí o více než 7 dní, avšak nejsou označeny za déle trvající případy. K tomu může dojít v momentě, kdy úvěrová společnost vybere prostředky od dlužníků, ale samotné zpracování plateb se zpozdí z důvodů mimo kontrolu úvěrové společnosti a Mintosu.

Příčinou zpoždění ve zpracování plateb mohou být hloubkové kontroly, tedy série finančních kontrol, které mají za cíl zabránit praní špinavých peněz a dalším nezákonným činnostem. Dalším důvodem mohou být také devizové kontroly, tedy státem stanovená omezení nákupu a prodeje měn.

Déle trvající případy plateb po splatnosti

Déle trvající případy jsou dále rozděleny do dílčích statusů:

  • Vyjednávání
  • Vyřešeno
  • Restrukturalizace
  • Soudní spor
  • Vyřešeno
  • Likvidace

Vyjednávání

Právě jednáme s úvěrovou společností a snažíme se uzavřít dohodu, jež by vedla k co nejlepšímu výsledku pro investory.

Restrukturalizace

Úvěrová společnost s Mintosem uzavřela dohodu a splácí dle splátkového kalendáře.

Důvodem může být:

  • Dohodnutý odchod
  • Dohoda o splácení

Soudní spor

Nepodařilo se dosáhnout dohody nebo společnost porušila dřívější dohodu. Podali jsme na úvěrovou společnost žalobu k soudu, případně prověřujeme či provádíme jiné právní kroky.

Důvodem může být:

  • Vymáhání nároků na pohledávky
  • Vymáhání likvidace
  • Jiné právní kroky

Likvidace

Úvěrová společnost je v likvidaci. Její zbývající aktiva budou použita na splacení pohledávek. Soudní cesta je zdlouhavý proces spojený s rizikem, že se nepodaří získat zpět jistinu v plné výši. Nejedná se tedy vždy o to nejlepší řešení. Vyjednávání s úvěrovou společností je rychlejší než soudní spory a obvykle zvyšuje šanci, že investoři dostanou zpět svou investovanou jistinu i s úroky.

Vyřešeno

Případ byl vyřešen a investoři obdrželi získané částky. V případech, kdy nebylo možné získat zpět 100 %, byly zbývající částky prohlášeny za nedobytné.

Získávání peněz investorů

U déle trvajících případů je poměrně velká šance, že se podaří prostředky získat zpět. Ve výjimečných případech může být příčina plateb po splatnosti dlouhodobějšího charakteru – může například dojít k narušení finančního trhu nebo k úpadku úvěrové společnosti. To sice znamená, že získání peněz investorů může trvat o něco déle, naše zkušenosti však ukazují, že se často podaří získat zpět významný podíl prostředků.

Různí investoři mohou prostředky získat v různých časech. Získané prostředky jsou totiž rozdělovány v určitém pořadí. Může se tedy stát, že někteří investoři své prostředky získají dříve, zatímco jiní budou muset čekat delší dobu. Vše záleží na pořadí, ve kterém jsou vypořádávány závazky.

Suspendování

Možnost provádět nové investice na Primární trhu bychom omezili v následujících případech:

  1. pokud bychom pojali důvodné podezření, že nedojde ke splacení dlužných částek vůči investorům v plné výši,
  2. nebo pokud by daná společnost nepřeváděla splátky dlužníků investorům a/nebo nedodržovala závazek zpětného odkupu.

To by znamenalo, že bychom přestali uvádět nové úvěrové listy a zároveň stáhly ty stávající, aby nemohly být vykoupeny strategiemi. Pokud by k tomu došlo, investory bychom informovali, a to jak e-mailem, tak i na našem blogu.

Možnost prodávat a nakupovat úvěrové listy na Sekundárním trhu neomezujeme. V případě neobvyklé situace by Sekundární trh zůstal otevřen a nic kromě ochoty investorů by nebránilo obchodování.

Sdílet:

Chcete se podělit o svůj názor?

Pište své nápady, pokládejte dotazy a diskutujte s jinými investory na našem diskuzním fóru Mintos Community.

community-banner