Mintos Risk Score atjauninājumi – 2023. gada 2. ceturksnis

Mintos platformā ir publicēti jaunākie Mintos Risk Score atjauninājumi, kas balstīti uz 2023. gada otrā ceturkšņa norisēm un datiem. Šajā rakstā mēs piedāvājam iepazīties ar vispārīgu jaunāko ceturkšņa izmaiņu kopsavilkumu, savukārt sīkāka informācija ir atrodama Mintos Risk Score atjauninājumu lapā. Tajā tu atradīsi arī pārskatu par Mintos Risk Score katra ceturkšņa izmaiņām, kas ir pieejams izklājlapas formātā.

Skatīt visus detalizētos atjauninājumus

Mintos Risk Score izmaiņu pārskats:

Šajā ceturksnī mēs ieviesām vairākas izmaiņas Mintos Risk Score apakšrādītāju metodoloģijā. Zemāk ir izklāstīti galvenie atjauninājumi:

Jaunizstrādātā aizdevumu portfeļa snieguma metodoloģija tagad ietvers visaptverošāku un detalizētāku izvērtējumu. Mēs ieviešam papildu kritērijus attiecībā uz ienākumus nenesošiem kredītiem (INK), lai novērotu kavēto kredītu tendences kreditēšanas uzņēmumos.

Galvenās korekcijas aizdevumu apkalpotāja efektivitātes apakšrādītājā ietver valsts riska rādītāja datu avota maiņu uz Allianz Trade. Papildus tam mēs pārcēlām lielāko daļu finanšu stabilitātes rādītāju uz atpirkšanas spējas apakšrādītāju, kā arī likām lielāku uzsvaru uz darbības procesiem, piemēram, procedūrām, kontroli un pārskatu kvalitāti.

Pārskatot atpirkšanas spējas apakšrādītāju, tika pārkalibrēti vairāki apakšfaktori, kas ietver koncentrēšanos uz būtiskākajiem rādītājiem, atspoguļojot uzņēmuma finanšu stabilitāti, naudas plūsmas ģenerēšanas spēju un efektivitāti. Tagad tiek rūpīgi uzraudzīti tādi galvenie rādītāji kā pašu kapitāls/aktīvi, EBT/aktīvi un ICR. Līdztekus finanšu novērtējumam lielāka uzmanība tiek pievērsta uzņēmuma spējai piesaistīt publisko finansējumu, jo tiek uzskatīts, ka tas palielina uzņēmuma pārredzamību un izaugsmes potenciālu.

2023.gada 2. ceturksnī 57 apakšrādītāji tika mainīti par 0,7 vai vairāk.

Ja runājam par aizdevumiem no Krievijas un Ukrainas kreditēšanas uzņēmumiem, to statuss kopš pēdējā atjauninājuma publicēšanas nav mainījies, un Mintos Risk Score un apakšrādītāji šiem uzņēmumiem ir atsaukti.

Detalizēti komentāri par jaunākajām Mintos Risk Score un apakšrādītāju izmaiņām ir pieejami Mintos Risk Score atjauninājumu lapā.

Mintos Risk Score updates schedule

Mintos Risk Score tiek atjaunināts reizi ceturksnī. Izņēmumi ir gadījumi, kad konkrētām platformā pieejamām parādzīmēm ir veikti būtiski uzlabojumi vai pasliktināšanās – šādā gadījumā izmaiņas tiek izdarītas pēc nepieciešamības.

Ja tu izmanto Mintos Custom portfeli un gribi pielāgot savas investēšanas preferences atbilstoši jaunākajiem Mintos Risk Score atjauninājumiem, tu to vari izdarīt portfeļa iestatījumos.

Mintos Risk Score metodoloģija

Mintos Risk Score ir četru apakšrādītāju kopums, kas tiek piešķirti četriem dažādiem parādzīmju komplektu pamatā esošo aizdevumu aspektiem. Šie apakšrādītāji vērtē:

  • kredītportfeļa sniegums (portfeļa stāvoklis un līdzšinējais sniegums),
  • aizdevumu apkalpotāja efektivitāte (aizdevumu apkalpotāja darbības efektivitāte, kas novērtēta, balstoties uz tā pielietotajām procedūrām un kontroles mehānismiem aizdevumu izsniegšanas un iekasēšanas procesu laikā),
  • atpirkšanas spēja (debitora spēja izpildīt līgumsaistības, apmierināt likviditātes vajadzības un kapitāla pietiekamību) un
  • sadarbības struktūra (aizdevumu izsniedzēja un Mintos sadarbības juridiskā uzbūve).

Atbilstoši katra apakšrādītāja nozīmīgumam, tiem ir šāda ietekme uz Mintos Risk Score: kredītportfeļa sniegums – 40 %, aizdevumu apkalpotāja efektivitāte – 25 %, atpirkšanas spēja – 25 % un sadarbības struktūra – 10 %.

Mintos Risk Score novērtē konkrētas parādzīmes riska līmeni skalā no 10.0 (zems risks) līdz 1.0 (augsts risks). Aprēķinātais rādītājs tiek noapaļots līdz vienai zīmei aiz komata. Mintos Risk Score var tikt atsaukts, ja nav pieejams viens vai vairāki apakšrādītāji vai arī platformā investīcijām nav pieejams neviens konkrētā kreditēšanas uzņēmuma izsniegts aizdevums, un tas tiek norādīts ar “Rādītājs atsaukts” jeb (RA).

Šeit ir pieejama plašāka informācija par Mintos Risk Score metodoloģiju.

Atbildības atruna: Mintos Risk Score nekādā gadījumā nedrīkst uzskatīt un uz to paļauties kā uz kredītreitingu. Tas nav sagatavots saskaņā ar Regulā (EK) Nr. 1060/2009 par kredītreitingu aģentūrām noteikto metodoloģiju un noteikumiem. Mintos Risk Score nav investīciju konsultācija, un Mintos neuzņemas atbildību par nekādiem zaudējumiem, kas var rasties, balstoties uz šajā tīmekļa vietnē sniegto informāciju un/vai analītiskajiem materiāliem.

Dalies:

Vēlies ko teikt?

Uzdod jautājumus, dalies ar viedokli un diskutē ar citiem investoriem mūsu Kopienā.

community-banner