Kļūsti par mērķu izvirzīšanas guru, izmantojot šos 5 padomus

Jauns gads daudziem nozīmē jaunus mērķus. Un investoriem mērķu izvirzīšana var būt atslēga finanšu brīvības sasniegšanai. Kas gan var būt labāks, kā sākt 2022. gadu ar dažiem no vērtīgākajiem mērķu izvirzīšanas padomiem!

1) Izlem, ko gribi sasniegt, un pēc tam sadali kategorijās

Ja neesi pārliecināts, ar ko sākt, lielisks sākuma punkts var būt pārdomas par to, ko tu gribētu iegūt vai sasniegt nākotnē. Bieži vien šķiet, ka plānot tik tālu uz priekšu ir lieki, taču, vispirms izvirzot ilgtermiņa mērķus, tev var būt vieglāk izlemt, kādām jābūt tavām prioritātēm arī īstermiņā un vidējā termiņā. Mazāki mērķi bieži vien kalpo kā atspēriena punkts lielāku mērķu sasniegšanai. Piemēram, ja tu krāj līdzekļus pensijai (ilgtermiņa mērķis), tad vidēja termiņa mērķis iegādāties mājokli (ilgtermiņa aktīvs) var palīdzēt šo mērķi sasniegt.

No finansiālā viedokļa raugoties, ir labi saprast, ko gribi atļauties šobrīd un ko – nākotnē. Šo motivāciju ietekmē tādi faktori kā ienākumi, vecums un nākotnes perspektīvas. Var būt noderīgi domāt par finanšu mērķiem trīs galvenajās kategorijās:

  • Īstermiņa mērķi: dzīvesveida vēlmes (atvaļinājumi, automašīnas vai līdzekļi nebaltai dienai)
  • Vidēja termiņa mērķi: būtiski dzīves mērķi (izglītība vai īpašuma iegāde)
  • Ilgtermiņa mērķi: finansiālā neatkarība vai pensijas plānošana

2) Izmanto SMART sistēmu

Vairāk nekā 500 pētījumos ir pierādīts, ka cilvēki, kuri izvirza konkrētus, izaicinošus mērķus, sasniedz labākus rezultātus nekā tie, kuri izvirza “nekonkrētus vai “darīt pēc iespējas labāk” mērķus”1. Tāpēc, nosakot savus mērķus, var būt lietderīgi ievērot SMART sistēmu, kas paredz, ka lieliskiem mērķiem jābūt:

  • Konkrētiem: skaidri un precīzi definētiem
  • Izmērāmiem: var novērtēt pēc konkrēta rezultāta
  • Sasniedzamiem: jābūt praktiski sasniedzamiem
  • Atbilstošiem: ir reāli saistīti ar to, ko gribi sasniegt
  • Ar termiņu: tiem ir konkrēts laika grafiks

3) Nosaki budžetu

Kad esi izvirzījis savus SMART mērķus, tu katram no tiem vari noteikt budžetu (ja nepieciešams). Budžeta ievērošana var būt sarežģīta, tāpēc ideālā gadījumā budžetam ir jābūt reālistiskam un pieejamam. Var būt noderīgi pārvērtēt savas naudas pārvaldības metodes un izveidot stratēģijas, lai nodrošinātu, ka ievēro katram mērķim paredzēto budžetu.

Investīciju jomā vienkāršs veids, kā regulāri novirzīt līdzekļus investīcijām, ir uzstādīt atkārtotas iemaksas no sava bankas konta. Šādā veidā tu vari ātrāk palielināt savas investīcijas, nepakustinot pat mazo pirkstiņu, it īpaši gadījumā, ja izmanto automatizētas investēšanas stratēģijas.

Svarīgi ir tas, ka investēšanas mērķu noteikšana nenozīmē, ka tev ir jāveic krasas izmaiņas savā dzīvē – pat nelielas korekcijas var ievērojami uzlabot tavu turību nākotnē.

4) Pieraksti savus mērķus

Lai saglabātu motivāciju, nav nekā labāka par fizisku atgādinājumu! Mēs iesakām pierakstīt savus mērķus uz papīra. Tas ne tikai palīdz kategorizēt un sekot līdzi saviem mērķiem, bet arī vizualizēt tos.

Lai palīdzētu tev sākt, esam izveidojuši vienkāršu mērķu plānošanas veidni, kurā vari pierakstīt savus īstermiņa, vidēja termiņa un ilgtermiņa mērķus.

5) Pārskati un izvērtē atkārtoti!

Mērķi ir mainīgi. Tāpēc, tiklīdz esi tos uzstādījis, noteikti atceries šos mērķus arī regulāri pārskatīt. Tavas šodienas prioritātes var atsķirties no tām, kas tev būs svarīgas pēc nedēļas, mēneša vai gada. Tāpēc, pārskatot mērķus, tu vari nodrošināt, ka tie atbilst tavām nākotnes ekspektācijām un motivācijai.

Ja tu vēl neesi mērķu izvirzīšanas piekritējs, nekad nav par vēlu sākt! Pat mazi mērķi var būtiski ietekmēt lielo dzīves mērķu sasniegšanu. Lai uzzinātu vairāk par to, kā saskaņot savus finanšu mērķus ar investēšanas stratēģiju, lasi mūsu rakstu par to, kāpēc ir vērts noteikt investēšanas mērķus.

Atruna:

Šī ir mārketinga komunikācija, un tā nekādā gadījumā nav uzskatāma par investīciju izpēti, padomu vai ieteikumu investēt. Nav garantijas, ka investētā summa tiks atmaksāta. Finanšu instrumentu iepriekšējie rezultāti negarantē peļņu nākotnē. Investēšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku; pirms investē, izvērtē savas zināšanas, pieredzi, finansiālo situāciju un investīciju mērķus.

Footnotes:

  1. Seijts, G. H., G. P. Latham, K. Tasa, B. W. Latham, and M. Journal (2011). Goal Setting and Goal Orientation: An Integration of Two Different Yet Related Literatures. Academy of Management Journal 47 (2), 227–239.

Dalies:

Vēlies ko teikt?

Uzdod jautājumus, dalies ar viedokli un diskutē ar citiem investoriem mūsu Kopienā.

community-banner