Mintos 2022. gada pārskats

2022. gads Mintos platformai un mūsu investoriem bija izaicinājumiem bagāts, taču tajā guvām arī vērā ņemamus panākumus. Īsumā atskatoties uz aizvadīto gadu, īpaši izceļama ir jaunu finanšu instrumentu – parādzīmju ieviešana, kas mūsu investoriem sniedz investoru aizsardzības mehānismu nodrošinātās priekšrocības. 2022. gadā mēs sasniedzām arī 500 000 reģistrēto lietotāju slieksni.

Tā kā finanšu tirgu darbības rādītājus 2022. gadā lielā mērā ietekmēja tādi būtiski ekonomiskie notikumi kā karš Ukrainā un COVID-19 pandēmijas blakusefekti, šis gads mums neapšaubāmi bija izaicinājumiem bagāts.

Ukrainā notiekošais karš izraisīja lejupvērstu efektu, kas negatīvi ietekmēja lielāko daļu finanšu tirgu. To izjuta arī Mintos. Kara rezultātā ieviesto sankciju dēļ būtiskas izmaiņas bija vērojamas mūsu maksājumu plūsmās. Labā ziņa ir tā, ka, neraugoties uz grūtībām, ar kurām saskārāmies, mēs nostabilizējām līdzekļu atgūšanas centienus.

Lai gan arī tehnoloģiju akcijas un kriptovalūtas tika būtiski ietekmētas, mūsu neto vidējā atdeve 2022. gadā bija stabila, un 2023. gadā gaidāms uzlabojums.

Aplūkosim mūsu 2022. gada sniegumu skaitļos.

2022. gads skaitļos

Aizvadītais gads Mintos platformā

Tā kā 2022. gadā globālā spriedze bija sasniegusi visaugstāko līmeni, šis bija neprognozējams gads, kuru mēs uzsākām piesardzīgi.

Mintos vadītājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte komentē situāciju: “Pērn pasaules tirgos dominēja inflācija, ko izraisīja Ukrainā notiekošā kara radītās pastāvīgās piegādes ķēdes problēmas, nestabilais pieprasījums un nenoteiktība enerģētikas jomā.

Centrālajām bankām paaugstinot procentu likmes, akciju tirgū iestājās “lāču tirgus”. S&P 500 indekss 2022. gadu noslēdza ar 19 % kritumu, un īpaši smagi cieta tehnoloģiju nozares akcijas.

Ietekme bija vērojama arī alternatīvo ieguldījumu tirgū. Vienu no lielākajiem triecieniem aizvadītajā gadā piedzīvoja kriptovalūtas, ne reizi vien parādoties arī ziņu virsrakstos. 

Pretstatā iepriekš minētajam kritumam Mintos platformā procentu likmes uzrādīja daudzsološu pieaugumu. Nodrošinot stabilu atdevi, vidējās procentu likmes eiro pieauga no 9% līdz 14%.

Mintos ar prieku atzīmēja arī pozitīvos notikumus. 2022. gadā mēs sasniedzām 500 000 investoru slieksni, un katru mēnesi mums pievienojās vidēji 4372 lietotāji.”

Arī Mintos partnerības vadītājs Pēteris Miķelsons saka: “Runājot par 2023. gadu, šķiet, ka inflācija mazinās. Tomēr joprojām pastāv nenoteiktība, kas nozīmē, ka augstu procentu likmju vide, visticamāk, saglabāsies visu nākamo gadu. Tāpēc Mintos platformā esošie kreditēšanas uzņēmumi ir ieviesuši risku mazināšanas pasākumus, piemēram, stingrāku risku parakstīšanas politiku.”

Galvenie sasniegumi 2022. gadā

2022. gada maijā Mintos platformā tika ieviestas parādzīmes. Pateicoties tam, mūsu investori ieguva priekšrocības, ko sniedz investēšana regulētā vidē saskaņā ar MiFID II ieguldītāju aizsardzības sistēmu.

Atšķirībā no neregulētas vides mūsu investoriem ir pieejami šādi investoru aizsardzības mehānismi:

  • Investoru aktīvu aizsardzība
  • Ieguldītāju aizsardzības sistēma
  • Piemērots un atbilstošs piedāvājums
  • Investoriem draudzīgs informācijas izklāsts

Inese Lazdovska, Mintos galvenā juriskonsulte un komercdirektore, ar lepnumu stāsta par parādzīmju ieviešanu: “Viens no galvenajiem pagrieziena punktiem Mintos platformai 2022. gadā bija parādzīmju palaišana un Mintos produktu piedāvājuma pārejas uz finanšu instrumentiem pabeigšana.

Parādzīmju ieviešana bija sarežģīts projekts, kas prasīja rūpīgu plānošanu un vadību, padarot to par īstu izaicinājumu. Ikviens Mintos darbinieks un ikviens kreditēšanas uzņēmums, kas piedalījās šajā pārejā, palīdzēja mums sasniegt šo milzīgo pagrieziena punktu. Arī juridiskajai un regulatīvajai pusei šajā procesā bija nozīmīga loma. Es esmu ārkārtīgi lepna par mūsu komandu un to, ko mums izdevās paveikt. Mēs esam patiesi pateicīgi mūsu regulatoram gan par izaicinājumiem, gan par sadarbību ar mums visa procesa laikā. Bez viņiem tas nebūtu bijis iespējams.

Mēs stabilizējām līdzekļu atgūšanas centienus, neraugoties uz notiekošo karu

Liela ietekme uz finanšu pakalpojumiem 2022. gadā bija sankcijām pret Krieviju (saistībā ar karu Ukrainā) un Krievijas veiktajiem atbildes pasākumiem. Kad šie pasākumi tika ieviesti pirmo reizi, pastāvēja bažas par to sekām.

Pirmkārt, bankas atteicās pieņemt maksājumus rubļos, padarot valūtas maiņu gandrīz neiespējamu. Darījumi no Krievijas tika aizliegti, un galu galā tika noteikti likumdošanas ierobežojumi maksājumiem rubļos.

Lai gan dažas maksājumu plūsmas ir atjaunotas, joprojām ir spēkā daži Krievijas Centrālās bankas noteiktie ierobežojumi. Tika noteikts un pašlaik ir spēkā 10 milj. rubļu ierobežojums darījumiem mēnesī, un tas ir galvenais maksājumu plūsmas traucējumu iemesls. Tāpēc daudzi uzņēmumi nevarēja veikt maksājumus Mintos platformai.

Kaut gan ir bijusi kavēšanās, izveidojot pārskaitījumus no Krievijas kreditēšanas uzņēmumiem 10 miljonu rubļu robežās, mēs cieši sadarbojamies ar vietējiem konsultantiem, lai ieplānotu regulārus pārskaitījumus. Esam sākuši saņemt maksājumus no kreditēšanas uzņēmumiem, un tas tā turpināsies, ja ārējie faktori nemainīsies. Līdz šim Krievijas kreditēšanas uzņēmumi ir atmaksājuši 6,6 miljonus eiro.

Mintos COO un līdzdibinātājs Mārtiņš Valters uzsver: “Šis gads Mintos līdzekļu atgūšanas komandai ir bijis kā amerikāņu kalniņi. Karš Ukrainā nozīmē, ka mēs (un faktiski lielākā daļa Rietumu pasaules) saskārāmies ar problēmu saņemt naudu no Krievijā veiktajām investīcijām, ņemot vērā dažādus ierobežojumus un sankcijas gan no ES, gan Krievijas puses.

Iepriekšējos gados uzsāktā darba rezultātā 2022. gadā iezīmējās arī to lietu skaits, kas tika iesniegtas tiesā un kurās tika pieņemts mums labvēlīgs nolēmums (piemēram, Dziestaka un GetBucks Botsvāna), bet citas joprojām tiek izskatītas. Tas ir apliecinājis mūsu prasību stingro juridisko pamatojumu. Lai gan tiesvedība ir efektīva, tā ne vienmēr ir vēlamākais ceļš, jo šis process ir laikietilpīgs.

Tajā pašā laikā iepriekšējos gados paveiktā darba rezultāti turpināja atmaksāties, un līdz ar to sagaidāmā līdzekļu atgūšana no lietām, kurās ir iestājusies saistību neizpilde, sasniedz stabilu 60 % līmeni.”

Esam sasnieguši 500 000 reģistrēto lietotāju skaitu

2022. gadā mēs piedzīvojām nepārtrauktu jaunu reģistrāciju plūsmu, kas ļāva mums sasniegt 500 000 reģistrēto lietotāju slieksni. Tendences iezīmē sieviešu-investoru skaita palielināšanos, proti, pērn 17,3 % no Mintos jaunajām reģistrācijām bija sievietes.

Mintos tagad arī franču valodā

2022. gadā Mintos uzsāka darbību arī Francijā, un visas Mintos vietnes funkcionalitātes tagad ir pieejamas franču valodā. Pieaugot Francijas investoru interesei, mēs ceram sasniegt plašāku franciski runājošo investoru auditoriju vietējā un starptautiskā līmenī.

Ieejot jaunos tirgos un piedāvājot vairāk valodu 2023. gadā, mēs ceram uz turpmāku izaugsmi soli solī ar mūsu investoriem.

Dalies:

Vēlies ko teikt?

Uzdod jautājumus, dalies ar viedokli un diskutē ar citiem investoriem mūsu Kopienā.

community-banner