Mintos decembra ieskats: 2023. gada investīciju tendenču pārskats

Esam publicējuši decembra Mintos ieskatu, kurā uzmanības centrā ir finanšu pasauli ietekmējošās jaunākās norises. Šajā rakstā uzzināsi par galvenajām tendencēm, kas aizsākās 2023. gadā.

Ja tevi interesē arī citi ieskati 2023. gadā notikušajā, ieskaties mūsu 2023. gada Mintos ieskatu arhīvā.

1. Frakcionālo investīciju pieaugošā popularitāte

Frakcionālā investēšana atspoguļo investīciju jomā notiekošās pārmaiņas, jo īpaši tirgos, kuriem tradicionāli ir raksturīgs augsts piekļuves slieksnis, piemēram, obligāciju un nekustamā īpašuma tirgos.

Šāda investēšanas pieeja dod privātpersonām iespēju iegādāties mazākas aktīvu daļas, tādējādi ļaujot investēt aktīvos, kuru iegādei citādi būtu nepieciešams ievērojams kapitāls. Frakcionālo investīciju tendence pieaug dažādās aktīvu klasēs, tostarp akcijās, obligācijās un nekustamajā īpašumā.

Frakcionālajai investēšanai ir divas galvenās priekšrocības: tā nodrošina piekļuvi plašākam aktīvu klāstam un prasa mazāku minimālo investīciju apmēru. Abi aspekti veicina portfeļa diversifikāciju, lai gan nedaudz atšķirīgos veidos, sadalot investīcijas dažādās aktīvu klasēs un nozarēs, tādējādi samazinot risku.

Mintos un Fractional Bonds

2023. gadā Mintos ieviesa Fractional Bonds, tādējādi padarot investēšanu obligācijās pieejamāku plašākam privātpersonu lokam. Šīs Fractional Bonds ļauj investoriem iegādāties nelielu daļu no lielākiem aktīviem, kas tradicionāli nav pieejami liela minimālā investīciju apmēra dēļ.

Šī iniciatīva plūstoši saskan ar mūsu misiju demokratizēt investēšanu, ļaujot privātpersonām diversificēt savus portfeļus ar mazākām investīcijām. Tradicionāli obligācijas prasa lielas investīcijas, kas bieži vien pārsniedz 10 000 eiro, padarot tās neaizsniedzamas lielai daļai privātpersonu. Ieviešot Fractional Bonds, kurās var investēt, sākot ar tikai 50 eiro, mēs atveram obligāciju tirgu plašākai auditorijai. Pateicoties tam, tagad regulāras ienākumu plūsmas no procentu vai kuponu maksājumiem ir pieejamas daudz plašākam investoru lokam, ne tikai tiem, kuru rīcībā ir lielas naudas summas.

Investēšanai Fractional Bonds ir vairākas priekšrocības. Tās dod stabilus ienākumus no regulāriem kupona maksājumiem un ir mazāk svārstīgas, nodrošinot paredzamus ienākumus. Tās palīdz arī stratēģiski sadalīt aktīvus, ļaujot diversificēt starp dažādām aktīvu klasēm, un tas var palielināt portfeļa ienesīgumu un samazināt pakļautību riskam.1

Uzzināt vairāk par Mintos platformā pieejamajām Fractional Bonds.

2. Investēšana jaunietekmes tirgos 2023. gadā

2023. gadā bija vērojama būtiska pārorientēšanās uz investēšanu jaunietekmes tirgos, kas tiek uzskatīts par stratēģisku soli, lai nodrošinātos pret nenoteiktību attīstītajos tirgos, piemēram, ASV.

Jaunietekmes tirgi ir valstis, kuru ekonomika kļūst aizvien attīstītāka. Parasti šīm valstīm ir raksturīga strauja izaugsme un industrializācija, un tās arvien vairāk integrējas pasaules ekonomikā. Nozīmīgi piemēri ir BRICS valstis: Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika, kas ieguvušas atpazīstamību, pateicoties straujai ekonomiskai attīstībai un pieaugošai globālai ietekmei.

Par šo pāreju liecina ievērojamās investoru līdzekļu plūsmas uz jaunietekmes tirgiem. Uz 2023. gada maiju jaunietekmes tirgu akcijās bija investēti 35,5 miljardi eiro, bet fiksēta ienākuma fondos — 1,8 miljardi eiro.2 Galvenie faktori, kas nosaka šo tendenci, ir šādi:

  • Pārmaiņas globālajās piegādes ķēdēs: ASV tirdzniecības ierobežojumi Ķīnai ir izraisījuši importa samazināšanos no Ķīnas, radot iespējas tādām valstīm kā Meksika, Vjetnama, Taivāna un Indija palielināt savu daļu ASV tirgū.
  • Monetārā politika un inflācijas kontrole: Dažas valstis, piemēram, Brazīlija un Čīle, ir spējušas ievērojami samazināt inflāciju, dodot to centrālajām bankām iespēju samazināt procentu likmes. Tomēr jaunietekmes valstis var saskarties ar grūtībām kontrolēt inflāciju tādu faktoru dēļ kā, piemēram, jēlnaftas cenu pieaugums, kas ir novērojams Indijā.
  • Fiskālie ierobežojumi un patērētāju izdevumi: Vairums valstu, tostarp jaunietekmes valstis, saskaras ar grūtībām stimulēt iekšzemes pieprasījumu pieaugošo parādu un augstāku procentu likmju dēļ. Tomēr daži reģioni, piemēram, Latīņamerika un Austrumeiropa, ir labāk sagatavoti patēriņa izdevumu pieaugumam, jo tie recesijas periodus piedzīvoja agrāk un ir spējuši atveseļoties.3

3. Vērtības investīciju atdzimšana svārstīgā tirgū

2023. gadā tirgus svārstību un ekonomiskās nenoteiktības apstākļos popularitāti ir atguvušas vērtības investīcijas.

Vērtības investēšana ietver tādu akciju izvēli, kuras pēc investoru domām tiek tirgotas zem to patiesās vai uzskaites vērtības. Investori, kas izmanto šo stratēģiju, uzskata, ka tirgus bieži vien pārspīlēti reaģē uz jaunumiem, izraisot akciju cenu izmaiņas, kas neatbilst uzņēmuma ilgtermiņa pamatvērtībām. Vērtības investori koncentrējas uz atšķirību starp akcijas tirgus cenu un tās patieso vērtību, analizējot uzņēmuma pamatrādītājus, piemēram, aktīvus, saistības, naudas plūsmu, ieņēmumus un citus finanšu rādītājus, lai aplēstu šo vērtību.4

Pāreja uz vērtības investīcijām lielā mērā skaidrojama ar mainīgajiem ekonomiskajiem apstākļiem, jo īpaši ar vieglas naudas ēras beigām un augošām procentu likmēm. Federālo rezervju sistēmas plāns paaugstināt īstermiņa procentu likmes un ierobežot ikmēneša obligāciju iegādes apjomus liecina par būtiskām monetārās politikas pārmaiņām, kas ietekmē akciju tirgus dinamiku.

Mintos darbība: 2023. gada novembris

Novembrī Mintos platformā investīcijas parādzīmēs sasniedza 135,2 miljonus eiro, kas ir lielākais pieaugums divu gadu laikā. Saskaņā ar partnerattiecību vadītāja Pētera Miķelsona teikto, šo augšupejošo tendenci galvenokārt var skaidrot ar to, ka “notika lielāki nekā parasti atpirkšanas darījumi, ko primāri veica Eleving Group, un šī nauda pēc tam tika novirzīta jaunās investīcijās.”

Minēto atpirkšanas darījumu dēļ novembrī samazinājās gan investīcijām pieejamo parādzīmju skaits, gan procentu likmes. Novembra beigās investīcijām bija pieejamas parādzīmes 63,4 miljonu eiro apmērā salīdzinājumā ar 81 miljonu eiro oktobra beigās.

Vidējā procentu likme novembrī samazinājās līdz 12,3%, līdz ar to anualizētā vidējā neto atdeve ir 11,21% (YTD 10,21%). Procentu maksājumos investori saņēma 4,6 miljonus eiro. Tādējādi investori Mintos platformā līdz šim kumulatīvi procentos ir nopelnījuši 259,4 miljonus eiro, savukārt kopējais pārvaldībā esošo aktīvu apjoms ir sasniedzis 608,2 miljonus eiro.

To papildināja arī 1,1 miljons eiro, kas mēneša laikā tika investēti Mintos platformā izvietotajās Fractional Bonds. Miķelsons piebilda: “Turpiniet sekot līdzi notiekošajam, jo drīzumā būs pieejamas jaunas Fractional Bonds.”

Atruna:

Šī ir mārketinga komunikācija, un tā nekādā gadījumā nav uzskatāma par investīciju izpēti, padomu vai ieteikumu investēt. Nav garantijas, ka investētā summa tiks atgūta. Finanšu instrumentu iepriekšējie rezultāti negarantē peļņu nākotnē. Investēšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku; pirms investē, izvērtē savas zināšanas, pieredzi, finansiālo situāciju un investīciju mērķus.

1 Investējot Mintos platformā izvietotajās Fractional Bonds, tu iegādājies ar obligācijām nodrošinātus vērtspapīrus no Mintos grupas īpašam nolūkam dibinātas sabiedrības, kas ir pamatā esošo obligāciju turētāja. Ienākumi no šīm pamatā esošajām obligācijām pēc tam tiek novirzīti investoriem. Lai gan šīs Fractional Bonds atspoguļo pamatā esošo obligāciju ienesīgumu, tās ietver arī līdzīgus riskus, tostarp iespēju, ka obligāciju emitents nepildīs savas saistības.

2 E. (2023, August 9). EPFR in the news – May 2023. EPFR | Global Fund Flow Data. https://epfr.com/insights/citation/epfr-in-the-news-may-2023-fund-flows-asset-allocations-investor-sentiment-financial-markets-data-money-market-fund-flows/

3 Emerging markets outlook, October 2023. (2023, October 5). Deloitte Insights. https://www2.deloitte.com/us/en/insights/economy/emerging-markets-outlook.html

4 What the “resurgence” of value stocks means for investors. (2023, January 26). FTAdviser. https://www.ftadviser.com/investments/2023/01/26/what-the-resurgence-of-value-stocks-means-for-investors/

Dalies:

Vēlies ko teikt?

Uzdod jautājumus, dalies ar viedokli un diskutē ar citiem investoriem mūsu Kopienā.

community-banner