Mintos iegūst Eiropas ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci, lai kļūtu par primāro investīciju platformu privātajiem investoriem

Ar prieku informējam, ka Mintos ir saņēmis Latvijas regulatora Finanšu un kapitāla tirgus komisijas  izsniegtas ieguldījumu brokeru sabiedrības un elektroniskās naudas iestādes licences!

Aizdevumu kā tipiskas aktīvu klases ieviešana

Ieguldījumu brokeru sabiedrības un elektroniskās naudas iestādes licenču iegūšana mums ir nozīmīgs pavērsiens. Tas ir svarīgs solis ceļā uz aizdevumu kā aktīvu klases iekļaušanu tipiskajā ieguldījumu tirgū, padarot investēšanu aizdevumos tikpat izplatītu kā akcijās, nekustamajā īpašumā vai jebkurā citā tradicionālajā aktīvu klasē.

“Uzņēmējdarbības struktūras pielāgošana un visu normatīvo un licencēšanas prasību saskaņošana bija unikāla pieredze gan mums, gan arī regulatoram. Šis process ilga gandrīz divus gadus, tāpēc esmu ļoti gandarīts par sasniegto rezultātu. Darbs ar regulatoru ir bijis ļoti konstruktīvs, nodrošinot, ka mēs un tie, kas sekos mūsu pēdās, īstenosim labāko praksi attiecībā uz regulētu darbību un investoru aizsardzību.”

Mārtiņš Šulte, Mintos vadītājs un līdzdibinātājs

Turpmāk Mintos darbību pārraudzīs FKTK, un pilnībā regulēta sistēma sniegs vairākas priekšrocības Mintos investoriem, tostarp lielāku pārredzamību un investoru aizsardzību.

Kā jau iepriekš tika minēts, Mintos kļūstot par regulētu ieguldījumu pakalpojumu sniedzēju, mēs pakāpeniski sāksim pāriet no investīcijām aizdevumos uz regulēta finanšu instrumenta – parādzīmju – veidu. Pēc to izlaišanas klientus aizsargās MiFID II ieguldītāju aizsardzības sistēma, Prospektu regula, Komplektēto privāto ieguldījumu un apdrošināšanas ieguldījumu produktu (PRIIP), Investoru aizsardzības likums, kā arī citi noteikumi, kuru mērķis ir aizsargāt investoru intereses. Turklāt saskaņā ar tagad uzņēmumam saistošo regulējumu Mintos investorus aizsargās valsts ieguldītāju kompensācijas sistēma, kas izveidota saskaņā ar ES Direktīvas 97/9/EK prasībām. Šī aizsardzības struktūra neattiecas uz pašreizējo ieguldījumu veidu aizdevumu prasījumu tiesībās, jo tie nav finanšu instrumenti, bet attieksies uz ieguldījumiem Notes.

Ieguldījumu brokeru sabiedrības licence mums ļaus piedāvāt ne tikai investīcijas parādzīmēs, bet arī citus jaunus investīciju produktus privātajiem investoriem, piemēram, ETF. Plašāka informācija par gaidāmajiem jaunumiem būs pieejama jau tuvākajā laikā.

Pārejas periods jaunajam finanšu instrumentam - parādzīmēm

Līdz ar licences saņemšanu šodien sākas pāreja uz parādzīmēm. Lai nodrošinātu, ka šī pāreja investoriem ir pēc iespējas vienkāršāka, mēs pakāpeniski aizstāsim pašreizējo investīciju sistēmu prasījuma tiesībās. Tas tiks darīts, samazinot prasījumu skaitu un palielinot investīcijām pieejamo parādzīmju skaitu. Paredzams, ka pirmais parādzīmju piedāvājums tiks uzsākts tuvākajos mēnešos.

Mēs paredzam, ka šis pārejas periods nebūs ilgāks par sešiem mēnešiem, bet vēlamies to noslēgt vēl ātrāk. Tāpēc mēs plānojam, ka vēlākais līdz 2022. gada janvāra beigām investīcijas aizdevumos būs pieejamas tikai parādzīmju veidā. Visas aizdevumu investīcijas, kas ir veiktas kā prasījumi, turpinās pastāvēt investoru portfeļos līdz to amortizācijai.

Pēc pārejas perioda mēs uzsāksim savas darbības pārrobežu atļauju saņemšanu visā ES/EEZ. Tikmēr Mintos turpinās piedāvāt savus pakalpojumus Latvijā neatkarīgi no investora izcelsmes valsts un ieguldījumu veida (prasījuma tiesības vai Notes).

Sīkāka informācija par parādzīmēm drīzumā tiks publicēta mūsu blogā.

Kas investoriem jāzina tagad, kad esam regulēti

Atjaunināti noteikumi

Šodien mēs investoriem nosūtīsim jaunos Mintos ieguldījumu platformas noteikumus (iepriekš – Lietotāja līgums). Tagad, kad Mintos ir regulēts, noteikumos ir detalizēti aprakstītas attiecīgās izmaiņas aizdevumu tirgū, kā arī funkcionalitātes atjauninājumi investoriem. Pēc to saņemšanas investoriem tiks noteikts 30 dienu periods, kurā viņi varēs iepazīties ar atjauninātajiem noteikumiem, kas beigsies 2021. gada 19. septembrī. Investori, lūdzu, pievērsiet uzmanību šim e-pastam!

Piemērotības un atbilstības novērtējums

Lai izmantotu priekšrocības, ko sniedz investēšana Mintos aizdevumu tirgū regulētā vidē, jaunajiem un esošajiem investoriem ir jāaizpilda piemērotības un atbilstības novērtējums. Lūdzu, ņem vērā, ka investoriem, kuri nebūs aizpildījuši novērtējumu, tiks ierobežoti Mintos pieejamie pakalpojumi.

Dažiem investoriem var būt jāaizpilda arī papildu prasības, piemēram, kontaktinformācija un nodokļu rezidences dati, identitātes verifikācija un ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu saistītas klienta veidlapas. Lai nodrošinātu, ka Tu vari turpināt investēt bez aizķeršanās, lūdzu, dodies uz savu profilu, lai pārskatītu sarakstu, kurā būs norādītas visas prasības, kas vēl ir jāizpilda. Svarīgi – no 2021. gada 19. septembra investoru, kuru konti nav verificēti, konti var tikt slēgti.

Mintos investoru kategorijas

Tagad, kad Mintos ir regulēts, ir aktivizētas  investoru kategorijas , kuras jau ir piešķirtas katram investora profilam. Ieguldījumu brokeru sabiedrības licence nosaka, ka Mintos ir jāpiešķir investoriem viena no trim MiFID II statusa kategorijām (privātais klients, profesionālais klients vai tiesīgais darījumu partneris), lai nodrošinātu, ka viņi saņem savai pieredzei, zināšanām un kompetences līmenim atbilstošu aizsardzību un atbalstu.. Ja Tu nepiekrīti savai piešķirtajai kategorijai, Tu vari pieteikties kategorijas maiņai, sazinoties ar Mintos investoru atbalsta komandu.

Informācija par riskiem

Ieguldījumi aizdevumos ietver risku. Informācija par riskiem, veicot ieguldījumus Mintos, ir pieejama mintos.com atjauninātajā sadaļā Ieguldījumi un Riski. Līdz ar Notes izlaišanu mēs atjaunināsim šo sadaļu un aicināsim investorus ar to iepazīties.

Papildu informācija investoriem

Ja vēlies iepazīties ar visām mūsu jaunajām politikām un procedūrām, kas saistītas ar Mintos darbības regulēšanu, lūdzu, apmeklē jaunizveidoto noteikumu un politiku lapu vietnē mintos.com.

Mēs aicinām iesaistīties arī īpašā diskusiju grupā Mintos kopienā. Tā ir vieta, kur Tu vari redzēt, par ko runā citi investori, dalīties savā viedoklī un uzdot jautājumus Mintos komandai.

Mēs aicinām investorus pievienoties gaidāmajai sarunai ar Mintos pārstāvjiem, kurā mēs pastāstīsim vairāk par mūsu plāniem tagad, kad esam regulēts tirgus, un atbildēsim uz visiem investoru jautājumiem. Sīkāka infomācija par šo sarunu būs pieejama mūsu blogā jau pavisam drīz!

Liels paldies visām iesaistītajām pusēm

Vēlamies pateikties visām šajā procesā iesaistītajām pusēm: Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un ikvienam, kas mūs konsultēja un sniedza padomus ceļā uz licences iegūšanu!

Visbeidzot, sakām vislielāko paldies mūsu investoru kopienai, kas mūs atbalstīja šīs pārejas laikā!

Dalies:

Vēlies ko teikt?

Uzdod jautājumus, dalies ar viedokli un diskutē ar citiem investoriem mūsu Kopienā.

community-banner