Pagājušas divas nedēļas: Krievijas – Ukrainas karš un Mintos statuss

Russia Ukraine

Sākās Krievijas iebrukuma Ukrainā trešā nedēļa. Karš ir nesis cilvēku upurus, izpostījis Ukrainas pilsētu un ekonomisko infrastruktūru, un spiedis miljoniem cilvēku pamest savas mājas Ukrainā. Pret Krieviju vērstās sankcijas vēl vairāk vājina ne tikai pašu valsti, bet arī ārvalstu investīcijas tajā. Kara globālā ietekme joprojām ir neskaidra.

Mēs, Mintos komanda, gan profesionālā, gan cilvēciskā līmenī ik dienu sekojam līdzi kara notikumu attīstībai un cieši uzraugām sankciju ietekmi uz Krieviju. Līdz šim mēs sadarbojāmies ar septiņiem kreditēšanas uzņēmumiem no Krievijas, un šobrīd aptuveni 15 % no Mintos neatmaksātā investīciju portfeļa ir bloķēti šajā valstī. Investoriem tas šobrīd nozīmē, ka aizņēmēju veiktie maksājumi par Krievijā izsniegtajiem aizdevumiem ir bloķēto finanšu darījumu objekts. Mintos kā uzņēmumam tas nozīmē, ka ir ietekmēti 15 % no ieņēmumiem, kas gūti, sadarbojoties ar šiem kreditēšanas uzņēmumiem. Vēsturiski mums ir bijušas ļoti veiksmīgas biznesa attiecības ar kreditēšanas uzņēmumiem no Krievijas tirgus, un septiņu gadu laikā mums nav bijis neviens saistību neizpildes gadījums.

Mēs aktīvi strādājam, lai galvenokārt atrastu sankcijām atbilstošus alternatīvus kanālus aizņēmēju maksājumu pārskaitīšanai Mintos investoriem. Tā kā lielākā daļa mūsu biznesa darbojas kā parasti, mēs strādājam pie investoru apkalpošanas un Mintos platformas piedāvājuma regulētā vidē. 2022. gada 7. martā notikušajā AMA (Ask Mintos Anything) sesijā Mintos līdzdibinātājs un CFO/COO Mārtiņš Valters sniedza detalizētu pārskatu par to, kā sankcijas ietekmē naudas pārvedumu plūsmas uz Krieviju un no tās un ko tas nozīmē Mintos un tā investoriem.

Ilgtermiņa nenoteiktība līdztekus reāllaika aktivitātei Mintos platformā

“Investīcijas akcijās Krievijā ir iestrēgušas, starptautiskās biznesa operācijas ir apturētas vai pārtrauktas, pat Eiropas līzinga kompānijām piederošās lidmašīnas nav iespējams atgūt, jo Krievija ir kļuvusi par izolētu salu starptautiskās politikas un finanšu tirgus straumju kontekstā. Krievijas Centrālā banka ir veikusi virkni pasākumu, tostarp aizliedzot pārskaitījumus uz kontiem ārvalstīs un aizverot Maskavas biržu kopš pirmās kara dienas, lai aizkavētu informēšanu par zaudējumiem, kas noteikti ir radušies.

Tas ietekmē arī aizņēmējus un kreditēšanas uzņēmumus, kuri ir valsts vadības radītās situācijas ķīlnieki. Lai gan mēs redzam lielu Krievijas kreditēšanas uzņēmumu vēlmi samaksāt savas saistības pret Mintos un investoriem, šobrīd tas vienkārši nav iespējams. Eiro un citas ārvalstu valūtas nevar pārskaitīt no Krievijas, un Eiropas bankas nevar apkalpot rubli, jo tās atturas gan no iespējamā sankciju noteikumu pārkāpuma, gan no pašlaik nenoteiktās rubļa vērtības,” skaidro Mārtiņš Valters.

“Nesaprotot, kāds ir rubļa potenciālais vērtības diapazons, un Krievijas uzņēmumiem bloķējot piekļuvi saviem ārvalstu valūtas aktīviem, mēs nevaram risināt parādu restrukturizācijas jautājumu, lai arī cik lielā mērā kreditēšanas uzņēmumi ir gatavi pildīt savas saistības. Tāpēc mēs katru dienu strādājam, lai atrastu alternatīvus kanālus aizņēmēju veikto maksājumu pārskaitīšanai. Raugoties nākotnē, vislielākās cerības tiek liktas uz to, ka veselais saprāts gūs virsroku, diplomātija pārspēs ieročus, un mēs drīz redzēsim tiešu ietekmi uz finanšu tirgiem ilgtermiņā. Bet līdz tas kļūs par realitāti, mēs turpināsim strādāt pie risinājumiem, kā pārskaitīt maksājumus, un pie lielākās mūsu uzņēmējdarbības daļas, kas ir neskarta un patiesībā liecina par pieaugošu aizdevumu aktīvu klases pievilcību investoru vidū,” piebilst Mārtiņš.

Aizdevumi no pārējās pasaules nav ietekmēti

Lai gan Krievijas aktīvi būtībā ir iesaldēti, investoru neatmaksātās investīcijas pārējā pasaulē, kas veido 85 % no kopējā investīciju apjoma Mintos platformā, šis karš pašlaik tieši neietekmē. Lai arī cik šausmīgs ir karš Ukrainā, pats karš tieši neietekmē aizņēmēju maksājumu disciplīnu Spānijā, Meksikā, Indonēzijā un citās pasaules valstīs, kuras nav iesaistītas pašreizējā karadarbībā. Runājot par iespējamām blaknēm, akciju un obligāciju cenu svārstības var kaitēt tiem, kas iesaistīti virknē skarto investīciju, bet tās neietekmē aizņēmēju spēju vai vēlmi atmaksāt parādus globālajos tirgos. Kad izejvielu cenu kāpums būs atspoguļojies preču un pakalpojumu cenās, tas, visticamāk, būtiski neietekmēs aizņēmēju spēju atmaksāt aizdevumus. Tomēr svārstīgums tirgos ir veicinājis uzņēmumu fiksēta ienākuma instrumentu procentu likmju kāpumu. Līdzīga tendence vērojama arī aizdevumiem Mintos platformā.

Atgriešanās pie augstākām procentu likmēm

“Procentu likmes Mintos platformā esošajiem aizdevumiem ir būtiski pieaugušas – no vidēji 8,6 % janvārī uz 10,6 % martā. Lielākā daļa no investīcijām pieejamo aizdevumu nāk no atzītiem kreditēšanas uzņēmumiem un grupām, kas darbojas visā pasaulē, piemēram, Creditstar, ID Finance un IDF Eurasia, Eleving group un Sun Finance. Šiem uzņēmumiem ir aizņēmēji četros kontinentos un dažādās ģeogrāfiskās teritorijās: no Meksikas līdz Dienvidāfrikai un Kenijai, Indonēzijā un Vjetnamā, kā arī Igaunijā, Somijā, Lietuvā, Latvijā, Polijā, Somijā, Spānijā un citās Eiropas valstīs,” sacīja Jānis Praņēvičs, Mintos partnerības vadītājs.

Turklāt daži kreditēšanas uzņēmumi pirmo reizi vairāku mēnešu laikā ir sākuši piedāvāt investīcijas eiro ar procentu likmēm virs 13%. Pēdējo divu nedēļu laikā platformā tika izvietoti aizdevumi 10 miljonu eiro apmērā ar likmēm no 13% līdz pat 16%.

Ņemot vērā nesenos notikumus, aicinām investorus pirms investēšanas pienācīgi izvērtēt savu riska apetīti, sekot līdzi globālajai ekonomikai un pašiem izvērtēt sava investīciju portfeļa lielumu un tā sadalījumu, lai vislabāk samazinātu riskus, vienlaikus gūstot globālu impulsu pelnīšanai ar pievilcīgām procentu likmēm.

Mēs turpināsim darbu pie tā, lai investoriem nodrošinātu vērtīgus produktus un sniegtu savus pakalpojumus, vienlaikus ik dienu izvērtējot pasaules finanšu tirgu ietekmi.

Seko mūsu regulārajiem atjauninājumiem par karu Ukrainā, kā arī dalies ar saviem komentāriem un jautājumiem Mintos kopienā.

Dalies:

Vēlies ko teikt?

Uzdod jautājumus, dalies ar viedokli un diskutē ar citiem investoriem mūsu Kopienā.

community-banner