Srážková daň bude pro daňové rezidenty EU a EHP snížena na 5 %

Snížená sazba srážkové daně pro daňové rezidenty EU a EHP je zprovozněna

Chcete-li využívat snížené sazby srážkové daně (5 %) pro daňové rezidenty EU/EHP, zkontrolujte a potvrďte své daňové údaje. Jakmile tak učiníte, sazba srážkové daně Vám bude snížena automaticky.

Potvrdit údaje

Lotyšský parlament schválil novelu zákona, na základě které se výše srážkové daně fyzických osob, které jsou daňovými rezidenty zemí EU a EHP, snižuje z 20 % na 5 %. Novela také usnadňuje proces dokazování daňové rezidence, jelikož nově budou investoři muset svou daňovou rezidenci potvrdit pouze jednou. Nebude zároveň třeba dokládat žádná potvrzení ani jiné dokumenty.1 Novela je účinná od 14. listopadu 2022.

Na implementaci příslušných změn na Mintosu právě pracujeme a očekáváme, že se nám je podaří dokončit do konce listopadu. Poté budete muset zkontrolovat a potvrdit své daňové údaje, abyste mohli využívat snížené sazby srážkové daně. Jakmile bude snížená sazba aktivní, budeme Vás informovat.

Pro investory představuje tato změna velkou výhru. V posledních dvou letech jsme spolu s místním obchodním sdružením finančních institucí a dalšími zainteresovanými subjekty usilovně pracovali na tom, aby byla novela zákona přijata. Máme proto obrovskou radost, že naše společné úsilí se konečně vyplatilo!

Novela zákona se nevztahuje na investory, kteří nejsou daňovými rezidenty zemí EU nebo EHP. Nevztahuje se také na právnické osoby, které srážkové dani nepodléhají.

1 Jste-li daňovým rezidentem země, ve které je sazba srážkové daně na základě dohody o zamezení dvojímu zdanění nižší než 5 %, nižší sazby daně můžete nadále využívat, pokud nám zašlete potvrzení o daňovém domicilu. Další informace

Sdílet:

Chcete se podělit o svůj názor?

Pište své nápady, pokládejte dotazy a diskutujte s jinými investory na našem diskuzním fóru Mintos Community.

community-banner